Lamentablement, els robatoris a habitatges augmenten a Espanya, sobretot durant els mesos d’estiu quan moltes famílies s’absenten durant dies o fins i tot setmanes. Això no obstant, no tots prenem totes les precaucions que podríem per evitar-ho. Algunes costen diners, d’altres són senzillament de sentit comú. En qualsevol cas a Api.cat et donem 10 consells de seguretat perquè protegeixis el teu habitatge.
Segons dades del Ministeri de l’Interior, el 2014 es van produir més de 120.000 robatoris en habitatges, un 70% més que el 2007. Les xifres no són per tirar coets i la major part d’habitatges encara estan desprotegides. Si vius a un pis a Barcelona i encara no has reflexionat sobre la seva seguretat, això és el que pots fer:
1. Revisa la teva porta. Si tens una porta de baixa qualitat que li facilitaria les coses als lladres, planteja’t canviar-la per un model blindat o bé per una més consistent amb doble pany i que no deixi buits entre el marc i la porta.
2. Reforça les frontisses amb pivots d’acer o angles metàl·lics que impedeixin als lladres fer alçaprem.
3. Instal·la un espiell. no totes les portes tenen espiell però hauries de tenir-ho en compte, ja que molts robatoris es produeixen amb força, encara quan hi hagi gent dins de l’habitatge. Un espiell i no obrir a cap desconegut és un clàssic que cal mantenir.
4. Portes i finestres exteriors. Si tens portes o finestres que donen a espais exteriors, com per exemple un baix amb terrassa per on els lladres podrien accedir fàcilment, planteja’t instal·lar reixes o persianes de ballesta.
5. Per on poden grimpar? Hi ha habitatges a les quals es pot accedir fàcilment grimpant per la façana, cases adossades o arbres. Analitza per quines parts del teu habitatge podrien accedir grimpant i reforça la seva seguretat.
6. Si perds les claus, canvia el pany, encara que creguis impossible que puguin identificar les teves claus amb el teu habitatge si no les has perdut al costat de la teva documentació, mai se sap. Val més prevenir i canviar-la.
7. Si entres a un nou pis de lloguer, també. Potser sona exagerat i no sol succeir però, quanta gent ha viscut abans en aquest pis? Com saps que no hi ha còpies de les claus circulant per aquí? Parla-ho amb el propietari i arriba a un acord amb ell abans d’entrar a viure.
8. Contracta una assegurança de llar. La inversió val la pena si t’ho pots permetre, ja que si et roben, és un consol pensar que la teva companyia d’assegurances es farà càrrec de part o la totalitat del valor del que hagin robat.
9. Un inventari i fotografies. De cara a l’assegurança que tinguis contractada i de cara a la policia és molt útil que facis un inventari detallat dels objectes de valor que tens a la teva casa amb: fotos, marca i model dels objectes, nombres de referència, factures de compra, etc.
10. Una bona il·luminació espanta, encara que solament és una mesura eficaç si vius en una casa unifamiliar, ja que en un pis, més enllà del replà poca cosa més pots fer.
Foto: BIT Comunicació