L’Ajuntament de Barcelona no vol que hi hagi pisos buits de llarga durada i sense causa justificada a la ciutat. Per això, es planteja imposar una taxa que penalitzi als propietaris que s’obstinin a mantenir els seus habitatges buits. T’expliquem els detalls a les notícies immobiliàries d’Api.cat
No és el primer intent del consistori de fer aflorar els habitatges buits al mercat amb l’objectiu de garantir el dret a l’habitatge. Però després de la suspensió del Tribunal Constitucional de gran part de les mesures recollides a la Llei Catalana antidesnonaments, calia buscar una nova fórmula.
Així que en l’últim ple municipal abans de les vacances, es va aprovar, provisionalment, una taxa de 633 euros que hauran de pagar aquells propietaris que tinguin pisos buits durant més de dos anys i sense causa justificada. La taxa servirà per pagar la inspecció i la tramitació dels expedients i sancions, que fins al moment, assumien les arques públiques.
No obstant això, encara ha de finalitzar el període d’al·legacions que s’obre durant un mes des de la seva aprovació al ple municipal, que es va celebrar a finals del mes de juliol.
Quin objectiu té la taxa de pisos buits?
La taxa serà de caràcter general i se li podrà aplicar a tothom, tant a particulars, com a entitats financeres i grans tenidors d’habitatge. No obstant això, des de l’Ajuntament asseguren que està pensada per al segon grup, els bancs i grans tenidors d’habitatges.
L’objectiu és obligar-los a posar al mercat el màxim nombre d’habitatges possible, donada l’escassetat i altíssima demanda de pisos de lloguer que hi ha a la ciutat Barcelona. Fet que, com a conseqüència, està provocant que els preus batin rècords, sent inaccessibles per a una part important dels ciutadans, que no tenen una altra alternativa habitacional que no sigui el lloguer. Busques llogar casa a Barcelona? T’està resultant complicat trobar-la?
Sobre la base de què s’ha fixat la quantitat d’aquesta taxa per a pisos buits?
Segons el consistori, 633 euros és el que li costa a l’Ajuntament verificar que el pis està buit. Però, a més, si la propietat no corregeix aquesta situació, se li cobraran 286 euros per cada requeriment nou. La fórmula ja s’aplica en altres municipis de Catalunya com Terrassa o Santa Coloma de Gramenet, i des de Barcelona en Comú asseguren que està avalada jurídicament.