L’escassetat d’oferta d’habitatge que sofreix Barcelona, però sobretot, la bombolla que està vivint el mercat del lloguer, s’ha descrit com una ’emergència habitacional’. Exagerat o no, la qüestió és que a l’Ajuntament ho combat impulsant diverses mesures, entre elles, la construcció d’habitatges cooperatives. T’expliquem com funcionaran a les notícies immobiliàries d’Api.cat

Barcelona impulsa habitatges cooperatives
Com funcionen els habitatges cooperatives?
A Barcelona fa falta habitatge, però especialment habitatges de lloguer a un preu raonable. Per això, l’Ajuntament impulsa noves formes d’accés, que no són ni el lloguer, ni la propietat, ni l’habitatge protegit tal com el coneixíem fins ara. Es tracta dels habitatges cooperatives, una fórmula que impedeix l’especulació, garanteix l’estabilitat dels usuaris i fomenta la gestió comunitària dels immobles.
Amb aquest model, la propietat dels immobles correspon a una cooperativa perquè no es pugui especular amb ells. I no existeixen propietaris, sinó socis que viuen amb un règim semblat al lloguer indefinit, però a un preu molt més assequible i amb una gestió dels espais comuns molt més col·laborativa.
Busques cases de lloguer a Barcelona? Et sembla interessant aquesta iniciativa?
Qui i on es construiran?
Per fer aquest projecte realitat, el consistori ha tret a concurs públic 7 solars municipals perquè cooperatives i/o promotores socials d’habitatge puguin optar a la construcció dels habitatges cooperatives en règim de cessió d’ús. És a dir, la propietat del sòl mai deixarà de ser pública i s’oferirà en dret de superfície per un període de 75 anys. Es preveu que el potencial d’edificació dels set solars arribi als 133 habitatges.
Les bases del concurs ja s’han publicat i les empreses interessades tenen fins al 9 de febrer de 2017 per presentar les seves propostes. Hauran d’incloure una memòria on es descriguin els aspectes arquitectònics, econòmics i mediambientals del futur immoble, a més de preveure la creació d’espais comuns, horts o jardins que justifiquin la rendibilitat social de la proposta.