No éss casualitat que et parlem tant de la construcció sostenible, l’estalvi energètic a la llar, etc. Tot són mesures per combatre el ja indiscutible canvi climàtic. I en aquest sentit, la ciutat de Barcelona vol ser abanderada de la resiliència contra el canvi climàtic. Te’n expliquem els detalls!
Barcelona, ciutat resilient
Barcelona ha estat seleccionada per participar en el projecte Europeu RESCCUE (Resiliència per fer front al canvi climàtic), que té com a objectiu proporcionar a les ciutats eines pràctiques i innovadores per combatre l’impacte del canvi climàtic en un entorn urbà, així com ajudar a construir ciutats més resilients.
De fet, Barcelona també forma part de la xarxa de les 100 Ciutats Resilients promoguda per la Fundació Rockefeller des de finals del 2014. ¿Busques llogar una casa a Barcelona? Doncs ara ja saps que la ciutat treballa per anticipar-se a les necessitats climàtiques del futur.
RESCCUE: Investigació per anticipar-se al futur
En concret, el projecte RESCCUE tindrà una durada de 48 mesos i girarà entorn 3 casos d’estudi: Barcelona, Bristol i Lisboa.
Durant quatre anys, les tres ciutats seleccionades estudiaran l’impacte que té el canvi climàtic sobre l’aigua. El projecte permetrà comprovar qüestions, com per exemple, fins a quin punt la capital catalana està preparada per fer front a un episodi de pluges torrencials i quin impacte tindria aquest fenomen natural sobre els béns i serveis públics com: els sistemes d’abastament elèctric, el transport urbà, el medi ambient, etc.
La primera tasca consisteix en definir quins impactes climàtics pot rebre la ciutat, tenint en compte les projeccions climàtiques de futur definides pel grup d’experts de l’IPCC (Panell Intergovernamental del Canvi Climàtic).
En definitiva, l’objectiu del projecte és poder prevenir abans de guarir. I la manera de prevenir és saber a què ens exposem. Es tracta de reunir informació científica a partir de la qual, l’administració pública i altres agents de la ciutat podran escollir quines són les millors inversions per anticipar-se als fenòmens naturals que puguin venir al futur.
El projecte RESCCUE està coordinat per Aquatec i co-finançat pel programa d’investigació i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea.
Què et sembla que Barcelona s’impliqui en aquestes iniciatives?