Com aprofitar al màxim la il·luminació del teu habitatge

Com aprofitar al màxim la il·luminació del teu habitatge
5 (100%) 1 vote

Para aprovechar la iluminación de tu vivienda debes evitar elementos que la bloqueen entre otras buenas prácticasUn dels aspectes que més valorem en parlar d’un habitatge és la llum natural. Pots passar hores i hores dissenyant la distribució de la il·luminació artificial, però el que ens enamora d’una casa és veure-la inundada de llum del sol durant el dia.

I és que els beneficis de la llum natural estan més que demostrats. Respecte a l’espai, dota a l’habitatge d’una amplitud considerablement major, i en l’àmbit personal ens carrega d’energia i ens dóna una agradable sensació de benestar difícilment reemplaçable per la llum artificial. I no podem oblidar que tota la il·luminació natural que aprofitem suposarà una disminució considerable de la factura de la llum.

Els tipus d’habitatges més lluminosos

Hi ha determinats tipus d’habitatges que per la seva pròpia naturalesa i característiques són més propícies a la lluminositat. Podem esmentar com a exemple els habitatges unifamiliars independents que, en estar aïllades, reben llum exterior per tots els seus costats.

Però la majoria de la població vivim en ciutats, i això limita molt l’espai i amb ell la quantitat de llum que puguem colar a les nostres cases. Edificis de pisos pegats uns a uns altres, carrers estrets, habitatges interiors que solament donen a patis de veïns… són alguns dels factors que ens dificulten l’accés al sol.

Per això, a les ciutats les possibilitats de guanyar aquesta batalla lumínica estan supeditades a trobar un habitatge amb una bona orientació situada en places o carrers amples, i com més alta millor.

No és d’estranyar que el lloguer d’un àtic a Barcelona
sigui una opció molt desitjada, doncs, al no tenir qui els faci ombra (mai millor dit) i comptar amb envejables terrasses, compten amb un plus de lluminositat que els converteix en els habitatges més cobejats.

Trucs per multiplicar la lluminositat de la teva llar

Hem parlat dels aspectes a tenir en compte si estàs buscant casa per comprar o llogar, però si ja tenim una casa, no hi ha res que puguem fer al respecte?

Per sort sí, hi ha molt que podem fer per aprofitar la il·luminació de l’habitatge. Aquí portem algunes claus per explotar al màxim la llum, sigui la que sigui, que arriba a la teva casa.

- Maximitzar les finestres. Si no estem construint nostra pròpia casa, és evident que no està a la nostra mà decidir la col·locació i la grandària de les nostres finestres, però és habitual haver de fer el pas d’actualitzar les ja existents per estar degradades o buscar un major aïllament tèrmic o acústic. Aquest és el moment d’esbrinar quin és la grandària màxima que hem de respectar i triar per a les noves un perfil estret el que augmentarà la llum que passarà a l’interior.

- Distribució del pis. És un altre dels aspectes que possiblement ja estiguin decidits en la teva llar, però sempre som a temps de realitzar alguna petita reforma amb resultats sorprenents. Lògicament com més diàfans siguin els espais menys obstacles tindrà la llum, per la qual cosa crear un saló-menjador-cuina de concepte obert o eliminar els passadissos afavoreix la lluminositat. Però sense necessitat de canviar per complet l’habitatge, podem servir-nos d’un passa plats en la cuina o de tancaments de vidre que reemplacin a algunes parets.

- Mobles baixos. De la mateixa manera que els elements constructius d’un habitatge poden obstaculitzar el pas de llum, ho fan els elements mobles. Necessitem a casa nombrosos mobles prou grans com per fer de pantalla a la llum: aparadors, armaris, prestatgeries, penja-robes… Solen ser mobiliari d’emmagatzematge, i tots sabem que l’emmagatzematge mai està de més, però és cert que podem racionalitzar les nostres necessitats, i tal vegada alguns d’aquests mobles poden distribuir-se de manera horitzontal (aparadors baixos, calaixeres, còmodes) o eliminar les seves posteriors per no resultar totalment opaques (prestatgeries a l’aire). Que els materials siguin clars i visualment lleugers també serà determinant.

- Pintura de colores claros. La pintura clara s’un dels aspectes més recurrents a l’hora d’aconseguir guanyar llum. La llum que entra a casa la hi que es, i el que ara busquem es reflectir-la per multiplicar la seva eficiència. El color blanc o, en defecte d’això, qualsevol to clar, donen major amplitud a un espai i uniformitzen la lluminositat. Si desitgem donar-li un toc de distinció
a alguna de les sembles con un color fort o un paper pintat estampat, s’interessant no triar el mur que es trobi enfront de la font de llum, pues si ho reservem per a un color clar serà molt més reflectant.

- Ús de miralls. Els miralls poden donar moltíssim joc lumínic. Col·locar-los cerca de les finestres o en les paredes oposades garanteixen, con la seva reflexió, la multiplicació de la llum. Hi ha soluciones més originals, però igualment efectives, com folrar els brancals de les finestres, captant la llum i podent dirigir-la al nostre antull.

- Cortines translúcides. Sobra dir que quan vulguis que entre més llum a la teva casa n’hi ha prou amb descórrer les cortines. Però és veritat que en ocasions és necessari que compleixin la funció per la qual van ser dissenyades, bé perquè busquem una mica d’intimitat domèstica o bé per tamisar un sol potent en un moment determinat. Però de les característiques de la cortina dependrà el major o menor pas de llum a l’interior. Podem decantar-nos per teles de colors clars i no gaire opaques per aconseguir que la discreció no estigui renyida amb la lluminositat.

-  Portes amb vidres. Generalment a casa tenim portes interiors que separin les nostres estades, o almenys parteix d’elles. Són un evident obstacle al flux de llum natural, però sempre podem optar per models que incorporin parts de vidre o fins i tot que siguin totalment de cristall. A més, depenent del nivell d’intimitat de l’habitació en qüestió el vidre pot estar més o menys esmerilat, de manera que no es vegi el que hi ha a l’altre costat de la porta, però sí que passi la llum.

I després d’aquest repàs ja no hi ha excuses per no omplir d’alegria la teva llar amb un plus de llum natural.

CTA-Generico-CAT