Els diferents passos i tràmits que comporta la compra d’un habitatge no és una cosa que li amoïni a ningú, fins que ho necessita saber. Arribat el moment de voler comprar un pis o una casa per primera vegada, és important tenir tota la informació possible per endavant, en lloc d’anar seguint el procés a les palpentes sense saber què ve després. Més que res perquè cada pas que es dóna pot sumar diners al total de la factura.
A Api.cat volem fer-t’ho una mica més fàcil amb aquesta senzilla guia de com comprar un habitatge pas a pas.
1. Conèixer quin és el teu pressupost
No té sentit posar-se a buscar un pis a Barcelona si no saps quin és el teu pressupost per a la compra. Així que el primer és asseure’t a fer càlculs, veure quins són els teus estalvis, quant creus que podries pagar còmodament per mes en cas de demanar una hipoteca, i sumar-li un marge dedicat a les despeses afegides a la compravenda d’un habitatge. Aquest marge no se sol tenir en compte i és important, ja que a més de la notaria i les escriptures inclou el pagament dels impostos, que és el que més puja.
2. Començar a buscar la teva casa o pis ideal
Per començar la cerca del teu pis o casa ideal, no cal descartar cap via (internet, agències immobiliàries, anuncis de particulars en la premsa, etc.) Encara que des d’Api.cat sempre et recomanarem acudir a la teu API de confiança per explicar-li què estàs buscant. D’entrada, segurament et pot oferir alguna cosa de la seva cartera d’habitatges en venda i si no, farà el possible per trobar-ho per estalviar-te temps i energia. A més, comptant amb els serveis d’un API no hauràs de preocupar-te de res, ell s’encarregarà que cada pas que donis sigui correcte, legal i segur.
3. Buscar finançament
Si saps per endavant que necessitaràs demanar una hipoteca per comprar-te un pis o una casa, mentre busques, és el moment d’informar-se sobre el finançament. Parla amb el teu banc i confirma amb el teu assessor que els càlculs que tu ja has fet, s’ajusten a la quantitat que et pot prestar el banc i a les seves condicions de devolució. Recorda que la quota mensual de la hipoteca no hauria de superar el 35% dels teus ingressos mensuals.
4. Assegurar-se que és l’habitatge indicat
Si després de visitar diversos habitatges, ja has trobat el que buscaves Felicitats! Però abans de cantar victòria, toca comprovar que l’habitatge és efectivament el que esperes per negociar el preu final. Toca revisar:
- Quin és l’estat de construcció
- Que estigui lliure de càrregues, mitjançant la petició d’una nota simple al Registre de la Propietat
- Quines despeses té de comunitat, si n’hi ha
- Quina qualificació té al certificat d’eficiència energètica
- Possibles avaries o defectes que mereixin una nova negociació del preu
Recorda que tots aquests petits tràmits, et resultaran molt més ràpids i senzills si comptes amb els serveis d’un API.
5. Confirmar l’autorització de la hipoteca
Si has seguit aquests passos, se suposa que ja vas anar al teu banc per informar-te de si et concedeixen un préstec o no i en quines condicions. No obstant això, el banc no es pronuncia de forma definitiva fins que té tota la informació sobre la taula i un habitatge en concret per taxar. No avancis diners fins que el banc et confirmi la viabilitat del préstec hipotecari que has sol·licitat.
6. Signar les arres
No és un pas obligatori però se sol fer per confirmar el compromís de compravenda de l’habitatge mitjançant el pagament d’una quantitat de diners a compte, a manera de paga i senyal. Recorda que existeixen les arres de garantia, que obliguen a les parts a complir amb el contracte, i les arres penitencials, que són reversibles però comporten una penalització econòmica en cas que alguna de les parts es tiri enrere.
7. Signar l’escriptura pública de compravenda
Encara que només és obligatori signar-la si hi ha una hipoteca pel mig, l’escriptura pública de compravenda serveix per donar seguretat jurídica a la compravenda. D’aquesta manera s’eviten els problemes que puguin sorgir arran d’un acord privat, que queda plasmat únicament en un contracte privat, sense una major protecció legal.
8. Pagar les despeses de tramitació i els impostos
Una vegada formalitzada la compra de l’habitatge, toca pagar els impostos, les despeses de notaria i les d’inscripció de les escriptures al Registre de la propietat.
Un cop has fet tot això… enhorabona, ja ets propietari/a!
Foto: BIT Comunicació