Qui diu que l’esperit rebel és cosa de joves? Només hem de recordar al col·lectiu ‘iaio flautes’ sorgit a Barcelona contra les retallades per adonar-nos que això no és veritat. Amb la crisi, i malgrat la desgràcia, han aflorat coses bones, com les iniciatives de consum col·laboratiu i diferents formes d’habitatge alternatiu com el Cloudhousing, o aquesta de la qual us en volem parlar avui a api.cat: La Muralleta, una cooperativa residencial per a persones majors de 50 anys.
José Caballero, ideòleg i impulsor de la Muralleta, es va quedar sense feina als 51 anys després d’haver cremat ja moltes etapes de la seva vida. En lloc de resignar-se a la vellesa a la qual la societat l’empenyia, es va inspirar en un projecte semblant que havia llegit en la premsa i va decidir posar-se en marxa. Així, va néixer la Muralleta l’any 2000 amb 6 socis inicials i la compra d’un terreny a Santa Oliva, a la província de Tarragona.
Avui, 14 anys després, la Muralleta és una cooperativa basada en la filosofia del cohousing, o el que és el mateix, una fórmula d’habitatge col·laboratiu on viuen 30 persones d’entre 56 i 82 anys, algunes d’elles en matrimoni i d’altres, vídues.
Jaume Mullor, el president de la Muralleta, ens explica que en total hi ha 16 habitatges d’ús privat i un espai comunitari de 300 m2 on tenen previst muntar una sala polivalent amb biblioteca i jocs, un gimnàs, una bugaderia i una perruqueria.
“Ens organitzem en comissions on cadascun treballa en allò que vol i pot, tenint en compte que ens anem fent grans i que les nostres possibilitats seran cada vegada menors. Per això, compartir és una manera d’ajudar-nos els uns als altres”, explica Jaume Mullor. Qui sap més de l’hort, treballa la terra, qui té més coneixements d’electricitat i obra, es dedica més al manteniment i d’aquesta manera tots aporten el seu gra de sorra a la comunitat. Les principals comissions són: la comissió de jardineria, la comissió de cuina, la de manteniment, la d’obres i la de difusió.
A més de treballar en equip, a La Muralleta organitzen tot tipus d’activitats com cinema fòrums o excursions per fomentar les relacions socials i al cap i a la fi, fer-se companyia.
En definitiva tal com ens explica Jaume, “La idea és buscar recursos entre tots per fer una vida comunitària i sentir-nos útils, però no com si fos una comuna, perquè a La Muralleta, cadascú té el seu espai privat”.
Actualment, La Muralleta té 1 habitatge disponible per entrar a viure i ja estan a l’espera de reunir nous socis per construir una segona fase de 6 habitatges més.
Per entrar a formar part de la cooperativa cal ser major de 50 anys, compartir la filosofia col·laborativa i sobretot, tenir les ganes i la il·lusió de treballar en equip per ajudar-se els uns als altres, en el que faci falta.
Fotos: La Muralleta