No és la primera vegada que a les notícies immobiliàries d’Api.cat et parlem del certificat Passivhaus, de les cases passives o dels habitatges sostenibles. No obstant això, arribats a aquest punt no està de més posar alguns conceptes en clar i derrocar alguns mites. Som-hi!
Veritat nº1: Passivhaus, cases passives i cases sostenibles no són exactament el mateix
Els tres conceptes són similars i poden donar-se alhora o no, es tracta d’habitatges que estalvien energia i són menys contaminants gràcies al seu sistema de construcció, que té en compte uns criteris d’aïllament, orientació i selecció de materials respectuosos amb el medi ambient i que permeten estalviar energia. No obstant això, Passivhaus és un certificat i no un tipus d’habitatge. El certificat Passivhaus va néixer a Alemanya i s’ha convertit en un segell que verifica que un habitatge compleix amb els requisits per aconseguir determinats nivells d’estalvi energètic.

Requisitos de las viviendas passivhaus
Veritat nº 2: Un habitatge amb certificat Passivhaus pot estalviar fins al 75% d’energia respecte a un habitatge tradicional.
Els edificis o habitatges amb certificat Passivhaus aconsegueixen reduir en un 75% les necessitats de calefacció i refrigeració. La poca energia suplementària que puguin necessitar, es cobreix fàcilment amb energies renovables, convertint-se en construccions amb un cost energètic molt baix tant per al propietari com per al planeta.
Veritat nº3: Els habitatges amb certificat Passivhaus es poden ventilar sense necessitat d’obrir les finestres
Els habitatges passius i els certificats per Passivhaus utilitzen un sistema de ventilació mecànica que està constantment renovant l’aire interior de l’habitatge. Aquest sistema té a més, recuperació de calor, la qual cosa significa que, per exemple, l’aire que entra de l’exterior a 0º a l’hivern en creuar-se, que no barrejar-se, amb el que surt de l’habitatge a 22º, creua l’energia transformant els 0º en uns 18º, sense cap sistema de calefacció.
Mite nº1: Són molt més cars
T’ho vàrem explicar fa un temps al post sobre “La Casa que consumeix el mateix que una bombeta”, on Ander Echevarría, tècnic de 100×100 madera, l’empresa responsable de la construcció d’aquest habitatge, afirmava que: “Una casa passiva estàndard entre 180 i 200 metres quadrats, té un cost aproximat d’1.000€/ m2.”
Mentre que a Espanya, el preu mitjà del m2 de l’habitatge lliure se situava en els 1.476,8 euros el 3r trimestre del 2015, segons les dades del Ministeri de Foment. És a dir, disposant del terreny, la construcció d’una casa amb certificat Passivhaus no és més cara.
Mite nº2: No es necessita tenir calefacció ni refrigeració
És veritat que les cases construïdes amb l’estàndard Passivhaus aconsegueixen un estalvi d’energia del 75%, no obstant això, no vol dir que en moments puntuals necessitin posar la calefacció o l’aire condicionat. Cosa que, d’altra banda, depèn del clima on estigui situat l’habitatge, doncs lògicament no són iguals les necessitats energètiques d’una casa situada en el Pirineu d’Osca, que una situada el centre de Màlaga, per exemple.
El que és diferent en els habitatges amb certificat Passivhaus és que, aquest extra de climatització s’aconsegueix amb tecnologies de baix consum i sistemes que utilitzen energies renovables.
Mite nº3: No es poden obrir les finestres
Quan es parla de cases passives, amb o sense el certificat Passivhaus, se sol posar com a exemple per remarcar la qualitat de l’aïllament i de la tecnologia implementada, que no es necessita obrir les finestres per ventilar l’habitatge. No obstant això, és fals que en una casa passiva no es puguin obrir les finestres. És més, tal com afirmen des de la Plataforma d’Edificació Passivhaus, que es puguin obrir és un requisit fonamental per obtenir el certificat.
El que passa és que, les cases passives mantenen sempre una temperatura de confort a l’interior, per tant, segons la temperatura que faci en exterior, obrir les finestres produirà una variació que pot refredar o sobreescalfar la casa. Simplement això.
El certificat Passivhaus és meravellós! No creus?
Fotos y fuente: Plataforma Edificación Passivhaus