Quant costa viure a Catalunya al mes?

Quant costa viure a Catalunya al mes?
5 (100%) 1 vote

barcelona-vivir-catalunaSi bé Catalunya és una de les zones més riques d’Espanya i referència del sunbelt o de la Banana Daurada, no has d’oblidar que la vida està més cara que en altres llocs. Encara que som conscients de les dificultats de realitzar un càlcul, en aquest article t’oferim una aproximació del cost de viure a Catalunya.

Cost de la vida a Catalunya

En primer lloc, has de tenir present que els costos de la vida els pots dividir en diverses àrees. D’una banda, estan l’allotjament i els subministraments; mentre que, per un altre, hauràs d’explicar el menjar, la roba i els transports.

A més, has de tenir en compte que no tots els llocs a Catalunya ofereixen els mateixos preus. Fins i tot dins de la regió metropolitana de Barcelona i encara que els costos en menjar, roba i transports siguin similars, el preu del lloguer varia molt en immobles de les mateixes característiques, en funció del barri. Per tant, l’aproximació la realitzarem tenint en compte un barri de classe mitjana de Barcelona, com és l’Eixample.

Allotjament

En aquest cas, existeixen dues opcions: l’habitació compartida o el pis de lloguer. Si bé en els anys posteriors a la recessió de 2009 els preus van baixar significativament, en els últims tres hi ha hagut una recuperació, probablement, per la falta de sòl edificable.

En el cas que busquis una habitació en pis compartit, la podries trobar per 300 o 350 euros en l’Eixample. La part bona és que estaries relativament prop del centre de la ciutat i dels principals serveis.

Si, per contra, optes per un pis, variaran molt les circumstàncies, en funció de la grandària, de l’orientació, de la finca i de la proximitat a diferents serveis. De totes maneres, compta amb que un pis de dues habitacions difícilment es llogarà per menys de 700 euros en aquesta mateixa zona.

Quant als subministraments, si sumes telèfon, Internet, calefacció, aigua i electricitat amb consums racionals i suposant que vives en un pis de lloguer, el total oscil·larà entre 100 i 150 euros mensuals.

Menjar

Anem a suposar (el que ja és molt) que ets un privilegiat i pots menjar tots els dies a la teva casa o portar-te el tàper al treball. Sent així, únicament haurem de calcular el que et gastes cada dia a comprar els aliments. També suposarem que menges carn i peix amb la freqüència que els facultatius consideren normal.

Si compres en un supermercat, hauries de poder comprar tot el menjar necessari per a tu amb 150 o 200 euros, com a màxim. Ara bé, no incloem cap tipus de capritx ni alcohol, ja que els preus es dispararien.

Roba

Probablement, est sigui un dels apartats més personals; atès que, al cap i a la fi, la roba és una de les coses que ens defineix. En qualsevol cas, explicant que la teva despesa no inclogui cap capritx de temporada, hauries de fer una mitjana de 50 euros al mes, per no preocupar-te per imprevists.

Transport

Finalment, anem a fer una estimació del cost mensual de viure a Barcelona, explicant que et mous per transport públic. Recordem que la majoria de les autopistes catalanes és de peatge i, per utilitzar el cotxe, hauràs de pagar aquest suplement. En qualsevol cas, existeix una empresa de transport metropolità (TMB) i tant Renfe com Ferrocarrils de la Generalitat presten serveis de proximitat.

De totes maneres, si vius a la regió metropolitana de Barcelona, el cost de la T-Mes, que et serveix per moure’t per la capital de Catalunya i les poblacions adjacents amb metro o autobús és de 52,75 euros.

Lloguer a Catalunya

Si fem un resum, conclourem que, per viure a Barcelona amb decoro i sense explicar despeses extraordinàries ni cotxe, necessitaràs un mínim d’1.200 euros mensuals (si vius solament). Sí és cert que en poblacions de la regió metropolitana aquestes quantitats poden baixar 200 o 300 euros pel factor habitatge, però la resta es mantindrà més o menys igual. No existeixen diferències significatives entre comprar una peça de roba a Barcelona i fer-ho a Solsona o Tortosa, per posar un exemple.

El lloguer a Catalunya, no obstant això, pot ser una opció interessant en determinades zones, sempre que estiguin ben comunicades amb vies d’alta capacitat o transport públic. Per exemple, comarques com a l´Anoia o Pla d´Urgell estan relativament prop de capitals de província i compten amb una infraestructura de serveis públics que les converteixen en opcions interessants per viure. La diferència en els preus és prou important com per considerar-les.

D’altra banda, també existeixen barris a Barcelona on pots aconseguir lloguers més barats; i, d’aquesta forma, que la vida et resulti més barata. Buscar un habitatge de lloguer en Nou Barris pot ser una opció interessant, ja que les infraestructures han millorat en els últims anys. Una altra opció pot ser el districte de Sants-Montjuïc.

Finalment, la possibilitat de poblacions limítrofes, com l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià o Santa Coloma sempre està aquí. L’avantatge és que totes elles estan unides per metre i autobús amb el centre de Barcelona i pertanyen a la zona tarifària 1, de manera que no hauries de pagar un sobrepreu pel transport.

Lloguer d’habitatge amb API

Una vegada hagis decidit la zona en la qual vols viure, t’aconsellem que busquis un professional de confiança que et pugui oferir garanties com a inquilí. Els Agents de la Propietat immobiliària (API) t’ofereixen les garanties d’estar col·legiats i seguir un codi deontològic. D’aquesta forma, guanyaràs en tranquil·litat i tindràs la seguretat d’estar pagant per un pis el que realment val.

D’altra banda, si calcules el cost de viure a Catalunya, podràs saber ràpidament si t’interessa o no determinada zona concreta. Els agents et poden assessorar també sobre qüestions legals, ja que la seva prioritat no és solament realitzar operacions, sinó donar un servei amb valor afegit als seus clients.

Podem concloure que treballar amb API Catalunya aporta un diferencial que has de considerar perquè la transacció resulti reeixida.

Troba el teu pis ara amb API.cat