La revolució industrial va marcar un abans i un després en la història del progrés de la humanitat. A Catalunya, va fer que moltes ciutats, especialment aquelles que vorejaven els rius Ter i Llobregat, es convertissin en zones de molta activitat industrial, concentrant grans àrees de fàbriques i naus.
Amb el pas de les dècades i l’abandonament de moltes d’aquelles activitats industrials, moltes naus van quedar abandonades i absorbides per les ciutats i les seves àrees metropolitanes, que no cessaven d’expandir-se.
En l’última dècada, les antigues fàbriques o naus industrials convertides en lofts o oficines han estat un fenomen immobiliari a Espanya. Per això, avui ja no és estrany trobar-les anunciades en portals immobiliaris de referència com api.cat.
Aquesta tendència es va originar a Estats Units fa 4 dècades aproximadament, quan artistes i bohemis van començar a llogar magatzems i tallers que rehabilitaven per poder viure i treballar al mateix lloc, pagant molt menys que en un apartament tradicional. A Barcelona, destaca el barri del Poblenou com a zona on s’han rehabilitat moltes fàbriques per convertir-les en oficines i lofts.
El principal atractiu d’aquestes naus és la seva gran amplitud, els sostres alts i que els espais són diàfans, sense parets divisòries. Cosa que permet reinventar l’espai des de zero, amb totes les possibilitats de distribució i decoració sobre el tauler. Aquest és el veritable origen i concepte dels lofts i no pas aquells que s’anuncien com a tal i amb prou feines tenen 50m2.
No obstant això, aconseguir que una antiga fàbrica sigui un lloc acollidor requereix molt treball, inversió i bon gust. Per això, la majoria d’aquestes transformacions les duen a terme arquitectes i interioristes que s’ho prenen com un projecte professional alhora que creatiu i inspirador.
La clau per convertir una fàbrica en un loft, a part de tota la part de condicionament de l’estructura perquè sigui habitable, és la decoració.En general se sol respectar l’essència de l’edifici escollint un estil de decoració industrial, és a dir, deixant que es vegin elements originals com les bigues i les canonades i incorporant molt metall en els objectes decoratius.
Com et vam explicar en un post anterior sobre com decorar grans espais, els mobles es poden distribuir de manera que formin petites illes o àrees amb diferents funcions. Els objectes decoratius, els complements com les catifes i sobretot la il·luminació, són els millors aliats per a aquest tipus d’espais.
Veient aquestes amplituds, qui no s’anima a viure en una antiga fàbrica convertida en loft?
Foto 1: Pinterest
Foto 2: Pinterest
Foto 3: Pinterest
Foto 4: Pinterest
Foto 5: Pinterest
Foto 6: Pinterest