Per si no ho tens clar, hi ha diferències importants entre el lloguer de temporada i el lloguer vacacional. Tant és així, que l’arrendament per a ús turístic va ser exclòs expressament en l’última modificació de la Llei d’Arrendaments Urbans, ja que es considera que dóna pas a una activitat econòmica que ha de ser regulada separadament.
Avui, al blog de notícies immobiliàries d’Api.cat, volem ajudar-te a distingir entre el lloguer turístic i el lloguer de temporada.

El lloguer de temporada està de moda.
Característiques bàsiques del lloguer de temporada i el turístic
- En el lloguer vacacional, les estades no poden superar els 31 dies, mentre que en l’arrendament de temporada es gestionen lloguers d’entre 32 dies i 11 mesos.
- El lloguer de temporada està regulat en la Llei d’Arrendaments Urbans. El lloguer turístic, en canvi, se subjecta al compliment de la normativa reguladora de l’activitat turística. A Catalunya, de fet, els habitatges turístics s’han d’inscriure al Registre de Turisme.
- En l’arrendament de temporada, el propietari cedeix l’ús a algú que ja té habitatge habitual però requereix l’immoble per cobrir eventualment una necessitat d’habitatge. Seria el cas, per exemple, d’un estudiant que viu amb els seus pares a Lleida però necessita llogar una casa a Barcelona perquè va a estudiar allà. O d’un executiu que hagi de viure temporalment en una altra ciutat per causa de treball.
- En l’arrendament turístic, però, el propietari cedeix a tercers l’habitatge moblat i equipat en condicions d’ús immediat, amb una finalitat lucrativa. Aquest habitatge, a més, és comercialitzat o promocionaten canals d’oferta turística.
M’interessa més el lloguer de vacances o el lloguer de temporada?
En els últims anys s’ha produït un auge del lloguer turístic. No és d’estranyar, ja que el 14% de turistes a Espanya s’allotgen en habitatges vacacionals, segons les dades que es desprenen de l’estudi Impacte social i econòmic dels habitatges d’ús turístic a Espanya, realitzat per la Federació Espanyola d’Habitatges Turístics (Fevitur) i l’escola de negocis ESADE.
No obstant això, dedicar el teu habitatge a ús vacacional té alguns inconvenients:
- Com a propietari, et convertiràs en el titular d’una activitat econòmica i respondràs per ella (encara que pots cedir la gestió a una empresa, ja sigui persona física o jurídica).
- Estaràs obligat a realitzar la corresponent comunicació prèvia d’inici d’activitat davant l’ajuntament, subscrita per tu i per l’empresa que gestioni l’habitatge, si s’escau.
- Hauràs assegurar-te que no està prohibit per l’ordenació d’usos del sector on es trobi ni pels estatuts de la comunitat inscrits en el Registre de la Propietat.
Per aquest motiu, cada vegada hi ha més persones que es decanten pel lloguer de temporada i, per evitar-se les molèsties, cedeixen la gestió a empreses especialistes del sector, com és el cas de ShBarcelona, que gestiona més de 700 habitatges en la modalitat de lloguer de temporada a la ciutat comtal. Des de ShBarcelona, han constatat aquest creixent interès pel lloguer de temporada.
“Des que es van regular les llicències a pisos turístics a Barcelona, amb tota la polèmica suscitada, els propietaris es mostren més interessats en el lloguer de temporada”, assegura Franck Anaïs, director executiu de Sh Barcelona.
Atenent a aquesta necessitat, ShBarcelona va decidir crear un servei específic adreçat a aquest tipus de propietaris, als quals ofereix la gestió integral del lloguer de temporada, incloent la comprovació de l’estat del pis i inventari a l’entrada i sortida de l’inquilí, la resolució de les incidències que puguin succeir al pis durant tota la vigència del mandat, el seguiment del pagament de la renda del seu habitatge o la neteja del seu pis després de la sortida de l’inquilí.
T’ha quedat algun dubte? Si és així, aquí et deixem una guia amb la normativa que afecta a l’arrendament de temporada i l’arrendament turístic.