Hi ha paraules que al sector de l’habitatge comencen a sonar gairebé com un mantra: sostenibilitat, edificis sostenibles, cases sostenibles, eficiència energètica i Ommm… Normal, és el futur inevitable. A les notícies immobiliàries d’Api.cat t‘expliquem tot el que has de saber sobre els edificis sostenibles.

Quins requisits han de tenir els edificis sostenibles?
A Espanya, els edificis són els responsables del 20% del consum total d’energia, segons l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDEA). I segons la Unió Europea, el 40% del consum d’energia prové dels edificis.
Reduir aquest consum és important per a la UE, ja que permetria disminuir la seva dependència energètica respecte a altres països (qüestions de geopolítica) i al seu torn, reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle. D’aquí la Directiva que obligarà als països membre al fet que, a partir del 31 de desembre de 2020, tots els edificis que es construeixin siguin de consum d’energia gairebé nul. Desembre de 2018 per als edificis públics.
Quins requisits ha de tenir un edifici sostenible?
En termes generals, han de ser edificis funcionals, duradors i accessibles. Han de garantir el màxim confort tèrmic, acústic i lumínic amb el mínim consum energètic, així com ser saludables per als seus usuaris o habitants. A més, han d’integrar-se estèticament a l’entorn, per aconseguir el menor impacte visual possible.
- Energia. Un edifici sostenible consumeix únicament l’energia que necessita. A més, aquesta energia ha de procedir fonamentalment de fonts d’energia renovable. Per aconseguir aquest objectiu, no solament es treballen els materials, sinó també l’orientació de l’habitatge i les característiques climàtiques de l’entorn.
- Aigua. Els edificis sostenibles fomenten un consum responsable de l’aigua mitjançant sistemes com l’aprofitament de l’aigua de pluja, a més de tenir una gestió adequada de les aigües residuals.
- Materials i residus. Un edifici sostenible es construeix amb materials respectuosos amb el medi ambient (naturals o reciclats) que posteriorment es poden reutilitzar o reciclar, i que no contenen components tòxics o perillosos.
- Respecte a l’entorn. Els edificis sostenibles busquen integrar-se a l’entorn, per provocar el menor impacte visual possible. És a dir, tot el contrari a l’arquitectura excèntrica de Xina!
- Competitivitat econòmica. Els edificis sostenibles són molt competitius en termes econòmics, perquè tenen en compte el seu cicle de vida complet: des del cost de la construcció, al cost del manteniment, els seus anys de vida útil, i la seva devolució al medi quan deixi de ser-ho.
Com es mesura el seu grau de sostenibilitat?
Existeixen diferents sistemes d’avaluació o certificats que mesuren la sostenibilitat d’un edifici. Tots comparteixen aquests principis bàsics, però cadascun funciona d’una manera diferent. Per exemple, alguns tenen una escala de qualificació i d’altres només determinen si l’edifici compleixen o no amb els mínims exigits.
Alguns dels més coneguts són: Passivhaus, BREEAM, VERD, ÍTACA LLEGIU, CASBEE, Green Star o Green Globes, entre uns altres.
Impressionat/a amb l’edificació sostenible?
Foto: Globe