Les ciutats són motors del creixement per al món sencer. Però estan creixent de forma desmesurada i si no es garanteix la seva sostenibilitat, podria donar-se una crisi humanitària global al futur. El programa ONU- Hàbitat de les Nacions Unides treballa per millorar la sostenibilitat de les ciutats. T’expliquem com a les notícies immobiliàries d’Api.cat!

Cciutats sostenibles
Ara com ara, el 54% de la població mundial viu en ciutats i Nacions Unides preveu que al 2050 aquesta xifra augmenti fins a un 66%. Però no serà possible un desenvolupament sostenible si no transformem radicalment la forma en què construïm i administrem els espais urbans. I perquè vegis l’impacte que té el que passa a les ciutats a la resta del món, mira aquestes dades:
- Al 1990, tan sols hi havia 10 ciutats amb més de 10 milions d’habitants al món. Al 2014, aquesta xifra havia augmentat a 28.
- Les ciutats són responsables del 80% del PIB mundial.
- Les ciutats ocupen amb prou feines el 3% del planeta, però representen entre el 60% i 80% del consum d’energia i el 75% de les emissions de carboni.
- La ràpida urbanització està exercint pressió sobre l’abastiment d’aigua, el tractament de les aigües residuals, els mitjans de vida i la salut pública.
- Les ciutats són vulnerables al canvi climàtic i als desastres naturals a causa de la gran concentració d’actius, persones i ecosistemes fràgils.
Davant aquest panorama, és evident que cal replantejar-se com construïm les ciutats i per a això va néixer ONU-Hàbitat, que treballa en la sostenibilitat de les ciutats a través dels següents àmbits:
- Legislació. Ajudar als governs a fixar polítiques i lleis adequades que controlin el creixement de les ciutats i la utilització del sòl.
- Planificació. Tant el transport com la xarxa elèctrica i el sistema de proveïment d’aigües ha d’adaptar-se al creixement de les ciutats.
- Economia urbana. Perquè una ciutat sigui habitable i sostenible, també ha de ser capaç de generar recursos econòmics.
- Serveis bàsics. Els recursos energètics, el proveïment d’aigua, el tractament dels residus i les telecomunicacions han de respondre a les necessitats de la creixent població.
- Resiliència. Les ciutats són vulnerables al canvi climàtic i als desastres naturals. Per això, han de preparar-se plans estratègics per prevenir-los i afrontar-los. Et convidem a rellegir el post sobre les ciutats resilients, ja que Barcelona és una d’elles.
T’agradaria viure en un pis de lloguer a Barcelona, sabent això?
Foto: BIT Comunicació