L’accés a un habitatge social és una necessitat real i urgent per a centenars de famílies que sofreixen les conseqüències de 8 anys crisi econòmica. I no està satisfeta. Avui, a les notícies immobiliàries d’Api.cat t’expliquem com es treballa per revertir aquest drama social des d’HÀBITAT3 i com contribueix el col·lectiu API a fer-ho possible.

Hàbitat3: un projecte d’habitatge social a Catalunya
La Fundació HÀBITAT3 va néixer al novembre de 2014 impulsada per la Taula d’entitats del Tercer Sector de Catalunya. El seu objectiu és facilitar l’accés a l’habitatge als col·lectius socials més vulnerables. És una eina que, d’alguna manera, complementa els diferents actors que fins ara intentaven proporcionar habitatge de lloguer social als col·lectius més necessitats, però tots coixejaven d’alguna pota. Amb la seva aparició, s’arriba tant al sector públic com a privat i es demostra que col·lectivament es poden obtenir millors resultats.
Com funciona HÀBITAT3?
Per saber com treballa hem parlat amb Natàlia Martínez; API i responsable de l’àrea captació d’habitatges de la Fundació HÀBITAT3, qui ens explica el conveni que actualment tenen amb l’Ajuntament de Barcelona.
“Des de HÀBITAT3 captem pisos que estan buits i que no surten fàcilment al mercat de lloguer ordinari. La majoria pertanyen a propietaris que, o bé, tenen por de posar-los en lloguer per una qüestió de morositat; o bé es tracta d’habitatges que necessiten una reforma i el propietari no se’n pot fer càrrec. HÀBITAT3 els capta i els posa a la disposició de l’Ajuntament per a famílies que esperen ser re allotjades en habitatges de lloguer social”.
És a dir,HÀBITAT3 s’encarrega de la captació i la gestió dels immobles, però no selecciona a les famílies beneficiàries.
La clau de l’èxit
La clau dels acords que aconsegueix HÀBITAT3 resideix a convèncer als propietaris que destinin aquests habitatges que tenen tancats a un lloguer social, perquè són tot beneficis: obtenen una rendibilitat mensual pels seus habitatges, tenen la seguretat que cobraran i estaran ben cuidats, i compleixen una funció social.
Sobre com assumeixen les famílies el pagament de la renda, Natàlia Martínez ens ho aclareix:
“Els propietaris que cedeixen els seus habitatges a la Fundació cobren un lloguer que s’apropa bastant al preu de mercat. La clau del projecte és que les famílies beneficiàries paguen una part del lloguer en funció dels seus ingressos i la resta, ho assumeix el programa en el marc del conveni amb l’Ajuntament de Barcelona.”
A més, els propietaris també es poden beneficiar de fer obres de rehabilitació a l’habitatge, ja que el seu cost l’assumeix en un 20% el programa i el 80% restant es descompta dels pagaments mensuals perquè els propietaris no ho hagin d’anticipar.
Des que es va constituir, Hàbitat3 ha reallotjat dins de pisos que estaven buits 167 famílies – 549 persones en total – 135 en habitatges de particulars i 32 en un bloc propietat de la Generalitat, situat a la Zona Franca de Barcelona.
I de quina forma hi col·labora el col·lectiu API?
Natalia Martínez, a més de responsable de captació d’habitatges en HÀBITAT3 és API col·legiada, per la qual cosa coneix el funcionament del mercat de lloguer i els diferents actors immobiliaris.
Així, HÀBITAT3 i els API representen una bona sinergia en la qual ambdues parts surten beneficiades. D’una banda, HÀBITAT3 obté una via de captació d’immobles procedents del parc privat d’habitatges. Per l’altre, els API tenen una nova eina per donar sortida a un tipus d’habitatges que són difícils de llogar al mercat ordinari i al seu torn, contribueixen a impulsar una funció social.
Si et sembla una iniciativa interessant i vols més informació, contacta amb la Fundació HÀBITAT 3 a través de la seva pàgina web.
Foto: BIT Comunicació