10 preguntes que has de fer-li a l’arrendador abans de llogar un pis

10 preguntes que has de fer-li a l’arrendador abans de llogar un pis
5 (100%) 1 vote

Estàs buscant pis de lloguer a Tarragona i vas de visita en visita. Cap et convenç del tot fins que arribes a un en concret que, de sobte, et fa imaginar com seria viure-hi. Si has sentit que aquest és el teu pis, és el moment de fer-li  les preguntes clau al propietari o a l’agent immobiliari que t’estigui mostrant l’habitatge.

Sovint, en estar pendents d’analitzar com és el pis per dins, se’ns oblida que hi ha preguntes importants que hem de fer abans d’afirmar que el volem llogar. És informació que ens ajudarà a acabar de decidir i que, de no fer-les, ens poden portar problemes una vegada hi hàgim entrat a viure. Aquestes són les imprescindibles:

1. Què inclou exactament el preu del lloguer? Necessites saber si el lloguer inclou l’impost de les escombraries, l’IBI, la quota de la comunitat… Normalment l’IBI i la comunitat la paguen els propietaris, però l’article 20 de la Llei d’Arrendaments Urbans estableix la llibertat de pacte entre les dues parts, de manera que pots negociar-ho. Pensa que tots aquests impostos sumen i de no parlar-ho, poden incrementar la teva quota mensual del lloguer considerablement.

2. Estan donats d’alta els subministraments d’aigua, llum i/o gas?, molt important doncs donar d’alta els subministraments té un cost, que en principi hauria d’assumir el propietari. A més, si no ho estan, en sol·licitar-ho les companyies poden aprofitar per fer una revisió de les instal·lacions per saber si compleixen amb els requisits i podria endarrerir l’entrada al pis.

3. Qui es fa càrrec de les avaries? Com ja et vam  explicar en un post anterior, el contracte és el que regeix aquest aspecte. Per això, compte! abans de signar el contracte de lloguer has d’aclarir aquest punt, que sol portar molts conflictes. Comprova que tots els electrodomèstics, aixetes i endolls funcionin abans d’entrar a viure.

4. El lloguer pujarà per algun concepte? Hi ha propietaris que fixen una quantitat i no la modifiquen, d’altres que incrementen l’equivalent a l’IPC, però ull, amb la modificació de la Llei d’Arrendaments Urbans, les pujades ja no es fixen segons l’IPC.

5. Hi ha molt soroll? Quan vas a visitar un pis de lloguer, estàs allí un durant un temps limitat. No saps realment si a les hores punta o durant la nit hi ha sorolls crònics que puguin amargar-te l’existència. Pregunta-ho i demana que la resposta sigui especialment sincera. No hi ha res més molest que no poder descansar per sorolls aliens.

6. Què tal és la comunitat de veïns? Hi ha algun problema que hagi de saber? Et convé saber si hi ha algun veí problemàtic o si hi ha algun altre qüestió relativa a la comunitat que et pugui afectar.

7. Es poden tenir mascotes? Molts propietaris no deixen tenir mascotes perquè creuen que deterioren l’habitatge. Això ho has de preguntar tinguis mascota en el moment de llogar o no. Qui sap si en un futur, decideixes adoptar-ne una i per culpa del contracte, el propietari et posa problemes o te’l rescindeix.

8. Hi haurà inventari de mobles? Si el pis és moblat, normalment els propietaris et fan signar ,juntament amb el contracte, una llista o inventari amb tots els mobles que hi havia al pis quan se’t van lliurar les claus. Això és el que ha d’haver-hi quan tu deixis el pis. Pregunta si pots fer canvis de mobles, si hauries de deixar-los un cop marxis o com quedaria reflectit a l’inventari.

9. Hi ha ventilació natural? més o menys pots veure-ho en funció de les finestres, balconades i/o terrasses que tingui el pis, però no està de més preguntar-ho. Pot ser que les finestres que donen a patis interiors produeixin males olors i no comptin com a obertures per ventilar.

10. Hi ha humitats? Important, perquè pot ser que estiguin en llocs que no són visibles a primera vista. Les humitats poden provocar greus problemes en la infraestructura i fins i tot haver de tirar parets. Si n’hi ha, convé que les arreglin abans d’entrar a viure.

T’ha passat alguna vegada? Explica’ns-ho!

Foto: Pinterest

Les respostes als comentaris contingudes en aquest blog són orientatives i no són constitutives de cap assessorament legal, per tant, no tenen força vinculant, no es deriva responsabilitat i no atorguen cap garantia sobre la licitud i legalitat de la informació difosa.

Deixa un comentari