Comprar-se una segona residència per passar les vacances és el somni de moltes persones, sigui un apartament a la platja o una casa a la muntanya. És veritat que després de la ressaca de la crisi encara es poden trobar habitatges a bon preu, però tampoc és una decisió que puguis prendre a la lleugera. Avui, a les notícies immobiliàries d’Api.cat et suggerim 5 aspectes que hauries de considerar abans de comprar un habitatge de vacances.
L’objectiu
Amb quin objectiu realment vols comprar un habitatge de vacances? És només per gaudir-lo durant les vacances amb la teva família o també com a inversió? Probablement la teva resposta sigui: ambdues coses. Perfecte, però llavors has de buscar l’habitatge amb un enfocament més comercial. És a dir, no una cosa que basti per passar 15 dies amb la teva família, haurà de ser un habitatge que, quan el vulguis vendre o llogar per a tot l’any, també compleixi amb les necessitats d’aquest altre ús.
Ubicació i freqüència d’ús
En general, qui decideix comprar-se un habitatge de vacances, el primer que té clar és on: perquè fa anys que estiueja en un determinat municipi, perquè té família allà, perquè es va enamorar del lloc, etc. Això està genial, però després cal tenir en compte que, com més lluny estigui de la teva residència habitual, menys ús li donaràs a la teva casa de vacances. Perquè no et compensarà desplaçar-te per 1 o 2 dies, etc. Llavors, pregunta’t, realment creus que l’ amortitzaràs?, i aquest nombre de vegades que vagis a l’any compensen la despesa que faries en un hotel o en un lloguer
Investigar la zona i la comunitat
No està de més que, una vegada t’hagis decidit per un habitatge i abans de la compra, investiguis com és el veïnat i la comunitat. Parla amb altres veïns, amb els comerços de la zona, amb gent que visqui allà tot l’any per esbrinar si hi ha alguna cosa que podria fer-te replantejar la inversió.
Despeses addicionals i manteniment
Comprar-se un apartament a la platja, per exemple, no és pagar l’habitatge i ja està, també implica assumir les despeses associades a la compravenda, els impostos que pagaràs tota la vida per ser propietari i assumir el cost del manteniment (avaries, assegurances, aigua, llum, comunitat, etc.) Has calculat a quant ascendeixen aquestes despeses fixes? Creus que encara així et surt a compte?
El pla B: treure-li rendibilitat
És molt habitual que, després de l’etapa inicial de gaudir de la novetat, el propietari s’adoni de dues coses: que no hi va tantes vegades com voldria i que les despeses fixes comencen a pesar. És llavors quan es planteja treure-li una mica de rendibilitat, com per exemple, cedir-la en lloguer temporal o vacacional. En aquest moment, el fet d’haver comprat un habitatge ben situat i amb potencial turístic et pot salvar les finances.
Tingues en compte aquests consells!