Definitivament, la balança roman inclinat pel costat del lloguer. Una tendència, aquesta de l’arrendament enfront de la compra, que va començar fa vuit anys amb l’inici de la crisi immobiliària i que, a poc a poc, s’ha anat consolidant. La notícia immobiliària que analitzem en aquest post es centra en les dades que revela un dels últims informes de l’agència comunitària d’estadística, Eurostat, respecte a aquest assumpte per al període anual de 2014.
Ens acostem a la mitjana europea
De tots és coneguda la cultura que hi ha a Espanya al voltant de la propietat i les connotacions pejoratives que encara avui estan associades a viure de lloguer. Sembla, però, que aquesta mentalitat està canviant. Almenys, així es desprèn d’un informe de l’agència comunitària d’estadística, Eurostat, on es conclou que el 2014 el 21,2% d’espanyols ja viu en habitatges en arrendaments, mentre que l’altre 78,8% resideix en immobles propis .
Així doncs, les xifres espanyoles es van acostant a les europees, les quals se situen en el 70,1% (compra) i 29,9% (lloguer).
I és que, si a Espanya un de cada cinc espanyols ha signat un contracte de lloguer, en el conjunt de la Unió Europea, són set de cada deu les persones que van escripturar un contracte de compravenda immobiliària. Així, els països on més nombrós és el col·lectiu de propietaris és Romania amb 96,1%, seguit d’Eslovàquia (90,3% de), Lituània (89,9%), Croàcia 78,7%) i Hongria (89,1 %).
A l’extrem oposat, els països on el percentatge de persones que viuen de lloguer és més elevat són Alemanya (52,5%), Àustria (57,2%), Dinamarca (63,3%), el Regne Unit (64, 8%) i França (65,1%).
El lloguer puja al ritme que els preus baixen
Una de les raons fonamentals que explica l’augment del nombre de lloguers respecte al de compres, és la constant i significativa disminució del preu mitjà del metre quadrat de lloguer a Espanya. Així, segons un dels últims informes de preus d’idealista, el cost per metre quadrat en els habitatges arrendats s’ha reduït en un 4,9% durant el tercer trimestre de 2015, deixant el preu mitjà a Espanya en 6,9 euros mensuals .
No obstant això, el del lloguer no és un mercat homogeni i podem trobar grans diferències de preus entre comunitats autònomes. També hi ha desigualtats entre províncies dins d’una mateixa regió i fins i tot entre ciutats dins de la mateixa província.
Barcelona i Madrid, les més cares
Si atenem als preus per comunitats autònomes, Madrid (10,6 euros / m2) és la més cara. El segueix Euskadi (10,1 euros / m2) ia continuació Catalunya (9,8 euros / m2) i Balears (9,1 euros / m2). A l’extrem oposat trobem Extremadura (4 euros / m2), Castella-la Manxa (4,4 euros / m2) i la Rioja (4,8 euros / m2), com les comunitats més econòmiques.
Finalment, si ens fixem per ciutats, Barcelona és la capital de província més cara (14,6 euros / m2), seguida de Madrid (12,1 euros / m2) i Sant Sebastià (11,7 euros / m2). A la part oposada trobem a Lugo i Orense, les capitals més econòmiques, amb un preu de 3,8 i 4,2 euros / m2 respectivament.
T’ha semblat útil? Creus que el lloguer es consolidarà davant la compra immobiliària? Comparteix la teva opinió. Ens encantaria conèixer-la.
Foto: BIT Comunicación