
Una pintura que converteix una paret en un panell solar
I qui diu una paret, diu un cotxe, un mòbil o qualsevol altre objecte de la vida quotidiana. Qualsevol objecte seria susceptible d’esdevenir una font d’energia solar després de ser ruixat amb la pintura d’un esprai creat per un equip de científics de la Universitat de Sheffield (Regne Unit). Si voleu conèixer més detalls, en aquest bloc de les notícies immobiliàries de Api.cat us donem els més rellevants.
El secret està en la perovskita
No, no és un material procedent d’un altre planeta, encara que ho sembli amb aquest nom. Però, certament se li poden atribuir capacitats altament poderoses. I és que, el mineral conegut com perovskita té la propietat d’absorbir la llum, la qual cosa fa que sigui capaç de transformar qualsevol superfície en un panell d’energia solar.
Un descobriment que, sens dubte, podria traduir-se en un important estalvi en diversos àmbits. Almenys, així ho creuen els científics de la Universitat, els que pensen que s’estalviarien molts costos d’electricitat. La perovskita és un mineral compost principalment de titanat de calci que es troba en dipòsits en molts llocs del planeta.
A la segona, va la vençuda
L’esprai amb perovskita no és el primer intent per obtenir una superfície capaç de produir energia solar. De fet, els científics que lideren aquest projecte ja havien provat anteriorment un mètode molt semblant al que un altre esprai amb pintura produïa cèl·lules solars a força de semiconductors orgànics.
El fet d’haver aconseguit ara realitzar un esprai de similars característiques però en comptes de semiconductors orgànics, amb la perovskita, significa un avanç extraordinari, ja que aquest material és molt més barat d’obtenir i processar que el silici. D’altra banda, la capa d’absorció de llum pot ser extraordinàriament prima, de tan sols una micra en contrast amb les 180 micres de silici.
¿Més avantatges? Els científics asseguren que els panells solars de perovskita tenen una eficàcia de fins a un 20% a partir d’una fina capa, mentre que els panells de cèl·lules de silici és del 25%.
Versatilitat a la recerca de sostenibilitat
Si ja de per si, resulta tremendament atractiva la idea de poder convertir qualsevol superfície de la nostra casa en un panell d’energia solar, el fet d’aplicar l’esprai i aprofitar les seves propietats en qualsevol altre objecte com ara un cotxe, un ordinador portàtil o un telèfon mòbil, sens dubte, fa d’aquesta investigació, un important avanç des de moltes perspectives, però especialment interessant des del punt de vista de la protecció del medi ambient.
Què et sembla l’esprai de pintura capaç de transformar una paret en un panell d’energia solar? Creus que el seu ús arribarà a generalitzar? Comparteix la teva opinió amb nosaltres, ens encantaria conèixer-la.
Foto: BIT Comunicación