Des que va punxar la bombolla immobiliària, ens hem passat 6 anys parlant de l’evolució del preu de l’habitatge, intentant predir cada setmana quant baixaria , si la baixada de preu ja havia tocat fons o no, quin era el moment ideal per comprar, si valia la pena esperar una mica més, etc.
La realitat és que hi ha hagut pronòstics més i menys encertats, així com opinions per a tots els gustos, però el que sí que és cert és que hi ha determinats factors que pressionen a la baixa el preu de l’habitatge. Vegem quins són!
Vinculats al mateix habitatge
Hi ha alguns factors que fan baixar els preus de l’habitatge i que són inherents a la mateixa, és a dir que no depenen tant de la variabilitat dels preus del mercat sinó de les característiques de la mateixa edificació.
- La grandària de l’habitatge: és un principi universal, com més petit és un habitatge, menys es pot demanar per ell, comptades excepcions. És obvi que un apartament de 50 m2 que tingui vistes al Central Park de Nova York, et costaria més que un xalet de 200m2 a la costa de Tarragona, però per a la majoria dels mortals que es mouen en una franja de capacitat adquisitiva mitjana, es compleix el principi; habitatge més petit, preu més baix.
- La zona on està situada: els habitatges que estan als barris i els carrers més perifèrics tenen preus més baixos, i els que estàn més centric, davant de la platja o zones emblemàtiques i històriques, més elvats.
- L’antiguitat de l’edifici: és un dels factors que influeixen en el preu de l’habitatge i de nou, tret que parlem d’un edifici històric o que tingui altres elements que compensin aquest factor, a més antiguitat, menys preu, ja que significa que requerirà reformes o un major cost en manteniment. Consulta el certificat d’antiguitat de l’habitatge.
- El mal estat de conservació: Aquest principi és fonamental, si un pis o casa està en molt mal estat, com per haver de reformar-ho sencer, és evident que ha de tenir un preu més baix. A més, és un dels factors amb els quals més es pot pressionar en la negociació del preu, doncs s’ha de calcular quants diners es necessitaran afegir per reformar-ho.
- No tenir ascensor: És un aspecte que pot ser determinant o no en funció dels altres factors, encara que sí que pressiona a la baixa el preu de l’habitatge, sobretot quan parlem de pisos alts. Això sí, si està molt bé situat i el target és gent jove amb salut, no serà decisiu.
Externs al mateix habitatge
Hi ha altres factors que poden fer baixar el preu de l’habitatge i que no obstant això, no depenen del pis o la casa en si, si no d’ingerències externes.
- Canvis fiscals: Les reformes fiscals del govern que afecten l’habitatge poden pressionar a l’alça o a la baixa el preu de l’habitatge. Per a mostra un botó; la pujada de l’IVA del 4% al 10% per a la compra d’habitatge nou i la fi del desgravant fiscal per l’adquisició són factors que han pressionat el preu de l’habitatge a la baixa.
- Excés d’oferta: Ara com ara, l’excés d’estoc d’habitatges és un factor que pressiona el preu a la baixa, s’ha notat molt sobretot en ciutats i municipis on hi ha menys demanda d’habitatge. És la llei universal de l’oferta i la demanda.
- La desocupació i la incertesa del mercat laboral: a Espanya hi ha un 25% de desocupació, si li sumem que la poca feina que hi ha és precària i inestable, hi ha moltes més dificultats per accedir al crèdit, amb la qual cosa, menys gent compra, el que fa descendir la demanda i per tant, el preu.
Foto: Pinterest