En grans ciutats com Barcelona, els lloguers compartits són d’allò més habitual. Majoritàriament es tracta de joves estudiants o professionals, que no poden afrontar la totalitat d’un lloguer sols i decideixen compartir pis per sufragar millor les despeses. Però, com fer que sigui legal i evitar així conflictes ‘contractuals’? Et donem algunes recomanacions a les notícies immobiliàries d’Api.cat

Lloguer d’habitacions: Com fer que sigui legal i evitar problemes?
Com es lloga per habitacions
Hi ha 2 formes de llogar un pis per habitacions: la primera, és el mateix propietari és qui ho gestiona tot. La segona, hi ha un inquilí titular del contracte que té el consentiment exprés del propietari per subarrendar habitacions. Ambdues són legals però funcionen de manera diferent:
- Si és el propietari qui ho gestiona, els contractes de lloguer per habitacions es regulen mitjançant el Codi Civil.
- Si és l’inquilí qui s’ocupa de llogar les habitacions, significa que entre ell i el propietari existeix un contracte d’arrendament per a l’habitatge sencer, amb un acord per poder subarrendar habitacions i això sí que està regulat per la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU).
En qualsevol dels casos, es tracta que es faci tot legalment, es paguin els impostos i que hi hagi un bon enteniment entre les persones que lloguen les habitacions i la persona que dirigeix aquests lloguers, ja que són desconeguts que passen a conviure junts. Perquè existeixi aquest bon enteniment, han d’estar clares les regles del joc, és a dir: els drets i obligacions de cadascuna de les parts.
Recorda que, si el lloguer d’habitacions és per a un ús turístic, cal tenir la llicència de l’Ajuntament.
Com funcionen els contractes?
La nostra recomanació és fer un contracte d’arrendament per a cadascuna de les habitacions, que hauran de signar cadascun dels arrendataris en el qual s’especifiqui:
- El preu mensual del lloguer per l’habitació i la forma de pagament.
- Quines garanties es pacten per cobrir possibles danys o impagaments, ja sigui un mes de fiança o un avalador, que solen ser els pares.
- Quina habitació ocuparà l’inquilí.
- La durada del contracte.
- Els serveis que inclou el lloguer: Internet, dret d’ús dels espais comuns i si les factures de l’aigua i la llum estan incloses o no en aquest preu. Si no ho estan, s’ha d’especificar com es paguen.
- El dret de l’inquilí a abandonar l’habitatge i en quines condicions es pacta, per exemple, si es considera que ha de donar un temps de preavís.
Com portar al dia les entrades i sortides d’inquilins?
Els pisos que funcionen per habitacions existeixen perquè satisfan la necessitat d’un col·lectiu de persones mòbil que vol llogar solament per un temps i tenir la llibertat de marxar quan ja no ho necessita. Llavors, l’inquilí o propietari que gestioni aquestes entrades i sortides ha de portar un rigorós control de la ‘paperassa’.
És convenient que cada inquilí que abandoni el pis compartit signi la ‘baixa’ o recessió del contracte d’arrendament que va signar en entrar a viure en aquest habitatge. També ha de signar el propietari de l’habitatge.
- Si qui ho gestiona és l’inquilí amb dret a subarrendar habitacions, totes les altes i baixes funcionen com a annexos al contracte principal.
- Si ho gestiona el propietari de l’habitatge, són contractes individuals per a cada persona, ja que ningú té el dret d’arrendament sobre l’habitatge sencer.
Com es reparteixen les responsabilitats en cada cas?
Quan el pis compartit el gestiona un inquilí amb dret a subarrendament, és ell mateix qui assumeix la responsabilitat de tot el que succeeixi a l’habitatge de cara al propietari, ja que el contracte va al seu nom i és ell qui va posar la fiança, l’aval o qualsevol altra garantia addicional que li sol·licités el propietari. Per tant, li convé establir unes normes clares de funcionament.
Si el lloguer per habitacions el gestiona el propietari, l’inquilí que causi el dany és el que respon, però enfront de la comunitat, respon el propietari.
T’ha servit d’ajuda aquesta informació?