El gir de l’individu cap a l’ecològic no només és un fet, sinó que cada vegada cobra més força. Les noves tecnologies de la informació han col·laborat en això, i el consumidor d’avui en dia no acut al comerç més proper al fet que li venguin el que tenen, sinó que sap què i perquè ho vol, exigint característiques que van més enllà de la funcionalitat, l’estètica o el preu del producte. També el sector del moble ha fet seva aquesta necessitat del consumidor, i ens ofereix mobiliari ecològic. Quines característiques anem a trobar en aquest tipus de mobles? Vegem-les amb detall.
Encara que no hi ha una certificació com la que existeix per als aliments, podem dir que mobles ecològics són aquells de materials no tòxics i reciclables. Tenen en compte el medi, i busquen deixar poca petjada ambiental. Però poden ser quelcom més, atenent al seu procés o a la seva naturalesa.
Si la matèria primera és d’origen natural, podrem aplicar-los a més el qualificatiu d’orgànics. Si provenen de materials reciclats o amb baix impacte ambiental, tindrem mobles sostenibles. En cas que en rebutjar-se es descomponguin fàcilment sota l’acció de microorganismes, estarem parlant de mobles biodegradables. Fins i tot si sabem que en el seu procés no s’explota a col·lectius febles, podrem també dir que són de comerç just.
Pel mer fet de complir amb aquests requisits, no hem de resignar-nos al fet que manquin de disseny: firmes consagrades i noves figures ens proveeixen de cadires i taules ecològiques en originals materials. Els mobles ecològics a Espanya ens arriben de la mà d’Ágatha Ruiz de la Prada, Peña&Muñoz, Ana Yago, Ion Fiz, Javier Mariscal, etc. Entre els dissenyadors estrangers destacar als germans brasilers Humberto i Fernando Campana, al japonès Satoshi Itasaka, o al mexicà Emiliano Godoy.
Els materials més emprats per a aquest tipus de mobles són:
Fusta massissa (de roure, avet, teca, etc.), millor si té la certificació FSC, que garanteix que procedeix de silvicultura sostenible i fins i tot garanteix la traçabilitat. També s’empren fustes recuperades d’edificis o estructures derruïdes, de palets, de mobles antics, etc.
Altres materials naturals són bambú, ratan, vímet, suro, làtex, cotó, cànem, jute, lli, llana, seda…
Amb molta força s’ha colat a la llista el cartró, i fins i tot el paper.
De vegades es combinen amb altres materials no tan naturals però sí reciclables i no tòxics, com pot ser la goma eva, o plàstics derivats del blat de moro. Fins i tot plàstics fets a força d’altres plàstics reciclats.
Tots aquests materials han de tenir acabats també eco, sense vernissos, pintures, ni adhesius tòxics. Es prefereix que en la seva producció siguin manufacturats i artesanals, ja que la que es fa a gran escala sol tenir més impacte a l’ambient. En cas de provenir d’empreses, se’ls demana que tinguin pràctiques laborals ètiques. Entre els mobles reciclats triomfa la tendència DIY, encara més ecològica i econòmica.
Esperem que et serveixin aquestes idees quan renovis el mobiliari de la teva casa de Badalona, perquè sigui com tu, eco-friendly.
foto 1: Pinterest
foto 2: Pinterest
foto 3: Pinterest
foto 4: Pinterest
foto 5: Pinterest
foto 6: Pinterest
foto 7: Pinterest
2 comments
Saludos, os dejamos nuestra página en Facebook, https://www.facebook.com/sierraymartillo
Hacemos muebles de diseño propio y muebles a medida de madera reciclada. Un saludo.
Gracias por seguirnos. Un saludo.