Si estàs familiaritzat amb els termes de l’àmbit de la sostenibilitat és probable que ja coneguis el que fa referència a les cases passives. No obstant això, també és molt possible que no sigui així. De manera que en les notícies immobiliàries de Api.cat et mostrarem a grans trets què són aquest tipus d’edificacions i les principals diferències respecte als habitatges convencionals.
Principals característiques de les cases passives

Avantatges de les cases passives
En primer lloc, una edificació serà passiva quan inclogui un seguit d’estratègies arquitectòniques que garanteixin el major nivell de confort interior amb la menor despesa d’energia. Però, per què “passiva”? La raó és perquè aquestes estratègies funcionen pel simple fet d’estar incorporades, no necessiten ser enceses ni apagades.
Si t’atreu la idea de vendre el teu pis a Barcelona i construir la teva pròpia casa passiva, t’expliquem a continuació alguns dels criteris pels quals es regeixen aquest tipus d’edificacions. Ara bé, et avancem que el més important és el relacionat amb el consum calorífic per a calefacció i refrigeració, el qual no pot superar els 15kWh / m² a l’any, la qual cosa queda molt lluny del consum estimat per al 80% dels habitatges actuals, el qual oscil·la entre el 110 i el 140 kW h / m2, és a dir, 9 vegades més.
Altres característiques són:
- Instal·lacions de recuperació de calor, perquè al ventilar l’habitatge no perdem la caloreta.
- Uns murs i finestres molt aïllants per minimitzar les pèrdues de calor.
- Aprofitament de la radiació solar i els corrents d’aire naturals per escalfar l’espai interior.
- Unes façanes molt estanques per eliminar totes les entrades i sortides d’aire sense control.
Per què viure en una casa passiva?
Una de les raons principals per la qual la gent es decanta per aquest tipus de construcció apel·la a la qualitat de vida de tota la família. I és que reduir la necessitat d’energia i augmentar el confort interior són dos dels pilars fonamentals que sostenen una vida saludable.
Precisament, des del punt de vista de la salut, les cases passives “guanyen per golejada”. Aquest tipus d’edificacions redueixen ostensiblement la possibilitat d’aparició de condensacions, humitats, fongs, corrents no desitjades, soroll i altres factors que afecten directament a la salut.
Edificis d’energia gairebé nul·la
Encara que els edificis ja construïts no estan afectats per les exigències i requisits legals previstos per als habitatges del futur, no passa el mateix per a les de nova construcció, ja que les directives europees publicades en els últims anys van dirigides a aconseguir que tots els edificis del continent siguin d’aquí al 2050 el que es coneix com a Edifici d’Energia Gairebé Nul·la, que tindrà uns estàndards semblants als de les cases passives.
Coneixies les edificacions conegudes com cases passives? Quina opinió et mereixen? Comparteix-la amb nosaltres. Ens encantaria conèixer-la.