Els iogurts, amunt o avall? La fruita, en els calaixos inferiors o en una cistella fora de la nevera? Saps on col·locar els aliments a la nevera per mantenir-los en perfecte estat? A vegades la intuïció o el costum no són bones conselleres. Comprova si ho estaves fent bé fent-li un cop d’ull als suggeriments que et fem des Api.cat.
Aliments en ordre
Quan per fi et mudaste al teu pis de Viladecans i col·locar cada cosa al seu lloc, és possible que la nevera fos per a tu simplement un moble més on guardar els aliments. Però, és molt més que això. De fet, una correcta col·locació dels aliments dins el frigorífic ens ajudarà a tenir cura de la nostra salut i la de la nostra família. Però, ¿com fer-ho? Aquí van unes quantes pistes …
De baix a dalt
Abans de res, cal tenir en compte que la disposició del congelador és important, ja que la temperatura més freda és la que està més a prop del congelador. Així que, partint que unes neveres el tenen a dalt i altres a baix, ens fixarem en la temperatura que necessita cada aliment per a la seva perfecta conservació, i així sabràs sempre on col·locar-lo. Per a això, pots consultar la seva etiqueta, ja que la legislació actual obliga que aparegui la temperatura ideal de conservació. Ara, vegem on pots deixar el iogurt i on l’enciam:
- A la part més baixa de la nevera s’ha de col·locar la carn, el peix i els embotits.
- En els calaixos pots guardar les fruites i les verdures. Encara que, només en el cas que el congelador estigui a la part superior de la nevera, perquè en cas contrari, els vegetals de fulla verda es poden cremar fàcilment pel fred.
- A la part més alta haurien d’anar ubicats els lactis (iogurt, formatge, mantega, llet …).
Finalment, com a norma general, quan arribis amb la compra per col·locar a la nevera, intenta distribuir de forma homogènia tots els prestatges. Ja que, si sobrecàrregues uns i deixes més lliures d’altres, la circulació de l’aire fred quedarà limitada i pot afectar la conservació del menjar.
La contaminació creuada, com evitar-la?
Hi ha neveres que permeten mantenir una temperatura homogènia en tots els prestatges. En aquests casos i en aquells en què els productes necessiten una mateixa temperatura de conservació, el criteri a seguir seria diferent. Tot i que és cert que l’habitual és que coincideixi amb les ubicacions proposades anteriorment.
Així, en els prestatges superiors, aniran els productes que es vagin a consumir sense rebre cap procés de cuinat més, és a dir, tal qual es troben a la nevera.
Això es deu al fet que qualsevol tipus de contaminació per brutícia en envasos o per deshidratació d’altres productes donaria lloc a un possible creixement de bacteris que posteriorment no seria corregida amb cap tractament de calor ni de cap altre tipus.
A la part inferior es trobarien els aliments puguin deixar anar líquids i aquells que posteriorment van a ser cuinats. Es col·loquen en aquest lloc per evitar que contaminin altres productes i amb la garantia que la contaminació que els pugui arribar pugui ser eliminada mitjançant un tractament de calor durant el cuinat.
També amb l’objectiu d’evitar la contaminació creuada, no oblidis guardar correctament tots aquells productes que compres envasats i que ja has obert. Guarda’ls sempre en un recipient tancat. D’aquesta manera, guanyaràs en salut i estalviaràs, ja que, no et veuràs obligat a tirar cap aliment en mal estat.
¿Col·loques correctament els aliments a la nevera? T’ha semblat interessant la informació d’aquest post? Dóna’ns la teva opinió. Ens encantaria conèixer-la.
Foto: BIT Comunicació