
Viure a un castell medieval
Entre cuines, salons, dormitoris i banys sumen prop de 4.000 metres quadrats de superfície. Davant semblant xifra, l’habitual és reaccionar amb expressions del tipus: Quina enveja! o Quin luxe, qui pogués! No obstant això, una cosa és passar uns dies qual prínceps del segle XV i una altra molt diferent que un palau sigui el teu domicili habitual.
En aquest post del blog de notícies immobiliàries d’Api.cat volem mostrar alguns dels contra de la vida en un castell de més de 400 anys i amb una superfície que multiplica per deu la de qualsevol pis convencional d’avui.
Que no es faci malbé res
Una de les preocupacions dels habitants d’aquest tipus d’edificacions, que encara n’hi ha, és que es produeixin avaries o desperfectes a la seva mansió. I és que, qualsevol tipus de reparació sol ser un desemborsament que supera amb escreix el que aquesta mateixa reparació requereix en un immoble d’aquest segle. A més, tot i que en molts casos aquests palaus estan declarats monument nacional, són els propietaris els que han de sufragar aquestes despeses extra.
I fem èmfasi en el de “extra” per distingir-los les despeses diàries que van lligades a la vida quotidiana i que també són força elevades.
Despeses de manteniment
Tot i que l’espai és el gran avantatge que té viure en aquest tipus de cases, aquest privilegi és una arma de doble tall, ja que, quan disposem en la nostre llar d’una biblioteca, capella, diversos salons, cuina d’estiu i d’ hivern i més de deu dormitoris, estem obligats a mantenir l’ordre i la neteja en totes aquestes estances, la qual cosa es tradueix en una despesa de temps i diners difícil d’assumir.
A més, a aquest manteniment bàsic caldria afegir les despeses de calefacció durant els mesos d’hivern, la qual cosa, donada la quantitat de metres quadrats de superfície, la mida de les habitacions i el tipus de material amb què estan construïdes, pot significar una part important del pressupost de l’economia domèstica.
Aquestes despeses són tan elevades, que en no poques ocasions una part de la casa està reservada per al lloguer i d’aquesta manera tenir una font d’ingressos que financi el manteniment de tot l’immoble.
Una altra forma habitual d’aconseguir ingressos que serveixin per pagar el rebut de la llum o la calefacció és oferint aquests palaus o alguna de les seves estances, per a actes com ara casaments o festes per a empreses.
La seducció medieval
Tot i els molts inconvenients que té habitar en un palau – gairebé tots ells, econòmics -, la majoria dels que hi viuen no ho canviarien per res. I és que, l’encant que tenen els castells medievals fa que viure en ells sigui com fer-ho en un autèntic conte, ple de romanticisme. Una cosa que acaba compensant les dificultats de mantenir-lo.
Ara que has vist alguns dels inconvenients de viure en un palau, t’agradaria viure en un d’ells? Dóna’ns la teva opinió. Ens encantaria conèixer-la.
Foto: BIT Comunicación