L’habitatge i les despeses derivades del fet de viure-hi i el seu manteniment és la partide pressupostària més important de les famílies espanyoles: s’emporta el 32% dels nostres ingressos. T’expliquem els detalls a les notícies immobiliàries d’Api.cat

L’habitatge i les seves despeses s’emporten el 32% dels nostres ingressos
Cada any, l’Institut Nacional d’Estadística elabora l’Enquesta de Pressupostos Familiars, en la qual s’intenta desgranar en què invertim el pressupost familiar els espanyols. Doncs bé, la despesa mitjana per llar l’any 2015 va ser de 27.420 euros, 382 € més que el 2014, un augment interanual de l’1,4%. En què gastem aquests més de 27.000 euros? Vegem-ho.
L’habitatge i les seves despeses
L’habitatge i les seves despeses (la factura de l’aigua, de l’electricitat i dels combustibles) ascendeixen a 8.710 euros anuals de despesa mitjana, el que va suposar el 31,8% del pressupost total de la llar el 2015.
Segons la composició de la família, les llars formades per jubilats o parelles de més de 65 anys són els que més pressupost inverteixen en l’habitatge i les seves despeses, fins a un 42,8%. Percentatge que baixa fins a un 27,2% a les llars amb fills menors de 16 anys i que se situa en un 32,5% a les llars on viu una sola persona o una parella sense fills.
Altres partides pressupostàries directament relacionades amb l’habitatge són:
- En la cistella de la compra, entesa com a aliments i begudes no alcohòliques, les llars espanyoles hi invertim una mitjana de 4.125 euros anuals, el 15,1% del pressupost. Sent la carn (3,6%); el pa i els cereals (2,3%); llet, formatge i ous (1,8%) i peix (1,8%) els consums més rellevants de la cistella.
- D’altra banda, les despeses destinades a “Mobiliari, equipament i altres despeses de l’habitatge“, van ascendir a 1.165 € anuals de mitjana, amb prou feines un 4,3% del total del pressupost.
Partides en les quals més va augmentar la despesa mitjana per llar
Les partides pressupostàries familiars en els quals la despesa mitjana per llar va créixer de forma més significativa el 2015 van ser:
- Hotels, cafès i restaurants: la despesa dels quals es va incrementar un 9,1% respecte el 2014, perquè les llars van augmentar la seva despesa en menjars i begudes fora de la llar en 207 euros (un 9,6%).
- Mobiliari, equipament i altres despeses de l’habitatge: que va registrar una taxa anual del 5,9% (65 euros més) per la pujada generalitzada de tots els seus components.
- Oci, espectacles i cultura: amb una variació del 3,9% (60 euros anuals més), motivada per l’augment de la despesa en vacances tot inclòs (del 6,8%) i en articles i equipaments recreatius (del 6,0%).
Partides en les quals menys va disminuir la despesa mitjana per llar
- Transports, partida que va reduir la despesa mitjana en 69 euros anuals, un 2,1% menys que el 2014. Destaquen la disminució del -6,1% de la despesa en la utilització de vehicles personals (en concret, carburants i lubrificants) i en els serveis de transport, la despesa del qual es va reduir un 1,9%. Serà que estem apostant més per les ciutats sostenibles?
- Habitatge, aigua, electricitat i combustibles, que és la partida en la qual més gasten les llars és, no obstant això, una de les quals ha vist disminuir la despesa mitjana, amb una baixada del 0,4% (37 euros anuals menys). Han influït en aquest comportament la menor despesa en el lloguer imputat d’habitatge (-0,9%) i en electricitat, gas i altres combustibles (-0,6%). Aquestes disminucions es van veure compensades, en part, per l’augment del lloguer real d’habitatge, la taxa anual del qual va ser del 2,0%.