Cada país té les seves peculiaritats, usos i costums respecte a l’habitatge. Sobretot, pel que fa al lloguer. Descobreix a les notícies immobiliàries d’Api.cat com és el lloguer a Espanya i a la resta d’Europa.

El lloguer a Espanya Vs. Europa
El mercat del lloguer d’habitatge és un àmbit del qual no existeix massa informació procedent de fonts oficials. I a Espanya, encara és un règim de tinença molt allunyat tant dels nivells que caracteritzen els principals països del nostre entorn, com de la mitjana europea.
Quanta gent viu de lloguer a Espanya i a Europa?
Segons les dades de l’informe “Observatori d’habitatge i sòl” del Ministeri de Foment, el 21,2% de la població espanyola ja viu de lloguer, el que ens aproxima una mica més a la mitjana de la Unió Europea, situada en un 29,9%. No obstant això, és un percentatge molt allunyat del que es registra en altres països europeus com: Alemanya (47,5%), Àustria (42,8%), Dinamarca (36,7%), Regne Unit (35,2%) o França (34,9%).
Així mateix, s’observa que el lloguer és un règim de tinença molt més estès a les grans ciutats. Als municipis de més de 50.000 habitants, més del 20% de les llars habiten en règim de lloguer o cessió, assolint un percentatge del 26,6% en el cas dels municipis de més de 500.000 habitants.
Quant al tipus de lloguer, en el cas d’Espanya s’observa un increment tant dels lloguers a preu de mercat, que passen de l’11,9% al 12,1%, com dels lloguers a preu inferior al de mercat, és a dir, lloguer de pisos de protecció oficial i de cessió gratuïta, que van passar del 8,3% al 9, 0% entre el 2010 i el 2014.
Lloguer Vs. renda
Que el mercat del lloguer en un país sigui més o menys potent, depèn de diversos factors, entre els quals, el nivell adquisitiu de les famílies i les facilitats que es donen, tant des del sector públic (ajudes) com des del sector privat (financer), per accedir a l’habitatge de lloguer i de propietat.
En aquest sentit, l’informe revela que entre les famílies amb una renda inferior al 60% de la Renda Mitjana Equivalent (RME) que publica Eurostat, el règim de propietat es va situar en 2013 en un percentatge del 58,3% a Espanya, 7,1 punts més que en la UE28. És a dir, que a Espanya volem ser més propietaris que inquilins.
Per la seva banda, tant el lloguer a preu de mercat com el lloguer a preu inferior al de mercat i la cessió gratuïta, registren a Espanya percentatges de 25,3% i 16,4%, respectivament. En tots dos casos es tracta de valors més baixos que a la UE28 on les llars amb rendes inferiors al 60% de la RME resideixen, en un 29,9% en lloguer a preu de mercat, i en un 18,9% en lloguer inferior al preu de mercat o cessió gratuïta.
En canvi, si s’analitza el percentatge de llars amb una renda superior al 60% de la RME, es demostra que a Espanya, el 82,6% de la població viu en un habitatge en propietat, quan la mitjana europea és del 73,7%. En definitiva, tot i que el règim del lloguer puja, Espanya segueix sent un país de propietaris.