Compartir pis amb persones que no coneixes prèviament sempre és una aventura. Ja pots fer càstings o entrevistes personals, que sempre hi haurà un marge d’error, un factor de sort que no pots controlar en l’elecció del teu nou company/a de pis. No obstant això, si segueixes aquests consells, et pots acostar bastant a allò que estàs buscant.

5 consells per trobar al teu company/a de pis ideal
Imaginem que vius a un pis de lloguer a Barcelona, ets el/la titular del contracte d’arrendament i, a més a més, tens el permís exprés del propietari per subarrendar habitacions. De manera que depèn de tu escollir als teus companys/as de pis… Saps que una mala elecció pot amargar-te la convivència, així que pren-t’ho amb calma i segueix aquests consells:
1. Elabora una llista dels teus requisits imprescindibles
Difícilment trobaràs a una persona que sigui tot allò que estaves buscant, i potser no saps exactament què esperes de l’altra part, però el que segur que tens clar, és el que no vols. Per això, fes una llista dels factors o característiques imprescindibles que ha de tenir el teu futur company/a de pis. Per exemple: que no fumi, que tingui més o menys els mateixos horaris que tu, que sigui només un pis de noies o només de nois, que afirmi ser una persona neta i ordenada, etc.
2. Evita les visites exprés
Ensenyar-li el pis a la persona interessada en llogar una habitació i xerrar 5 minuts dempeus, a la porta, no és un intercanvi d’impressions fiable. Només t’emportaràs la primera impressió, però és probable que no puguis aprofundir en els punts que són importants per a tu de la llista que has fet prèviament. Convida’l a asseure’s, a prendre un cafè i pregunta-li tot el que necessitis saber per valorar si pot haver-hi una bona convivència o no.
3. Fer preguntes amb parany o plantejar situacions hipotètiques
Segur que alguna vegada has anat a una entrevista de treball i t’han fet el tipus de preguntes en les quals et plantegen una situació concreta, com per exemple: què faries si tens un conflicte personal amb un company de feina? o què faries si el teu cap et demana que facis alguna cosa que va en contra dels teus principis? Amb això volen saber de quina forma enfrontes les dificultats o quina capacitat tens per obeir les instruccions dels teus superiors, etc.
Salvant les distàncies, pots fer alguna cosa semblant amb les persones interessades en llogar-te una habitació. Per exemple: què faries si veus que un altre company de pis no fa la tasca setmanal que li toca?
4. Amistat i aficions
Hi ha persones que, a través de la convivència, busquen persones amb les quals tenir una amistat i compartir activitats i aficions. D’altres, simplement volen una persona que sàpiga conviure i punt. En funció del que vulguis fomentar al teu pis de lloguer, hauries de preguntar-li a l’altra part quines són les seves expectatives en la convivència, quines aficions té, etc. Pensa que és molt decebedor voler compartir coses i que l’altra part ho ignori, i viceversa.
5. Horaris i rutines
Sembla una ximpleria, però és un factor molt important a l’hora d’organitzar la convivència al pis. Per exemple, imagina’t que només hi ha un bany i les 3 persones que conviviu el necessiteu usar a la mateixa hora… O imagina que un dels/les companyes treballa per la nit, i quan arriba de matinada, fa molt soroll i et desperta… Són detalls que s’han de tenir en compte per fomentar una convivència harmònica.
Què t’han semblat aquests consells?