Al juny de l’any passat es va reformar la Llei d’Arrendaments Urbans 29/1994 i va passar a denominar-se: Llei d’Arrendaments Urbans 4/2013, de mesures de flexibilització i foment del mercat del lloguer d’habitatges.
Molts aspectes estructurals de la llei es van modificar amb l’objectiu d’agilitar el mercat de l’habitatge en lloguer. Saps tots els canvis que es van fer? A api.cat t’hem anat explicant els canvis de la reforma en diferents posts, ara creiem que és un bon moment per fer un resum de tots ells. No t’ho perdis!
Art. 4. Règim aplicable: Es dóna una major importància a la voluntat i llibertat de pacte entre les parts i desapareix l’excepció que existia segons la qual no s’aplicava aquest règim a habitatges de més de 300 metres quadrats o amb una renda 5,5 vegades superior al salari mínim interprofessional.
Art. 5. Arrendaments exclusius: S’inclou com a arrendament exclòs de l’àmbit de la LAU aquells destinats a oferta turística realitzats amb finalitat lucrativa.
Art. 9. Durada del contracte d’arrendament:
– Disminueix la durada mínima del contracte de 5 a 3 anys i en cas que la durada pactada sigui inferior a 3 anys, arribat el dia de venciment del contracte si cap de les parts es pronuncia, es prorrogarà obligatòriament per terminis anuals fins a arribar a la durada mínima de tres anys. Més informació aquí.
– El propietari podrà disposar del seu habitatge una vegada transcorregut el primer any de contracte i sempre que pugui justificar la necessitat de l’habitatge arrendat per destinar-la a habitatge permanent per a si o els seus familiars. Més informació aquí.
Art.10. Pròrroga del contracte: Si el contracte ja venç el mínim de 3 anys o venç qualsevol de les pròrrogues prèvies a complir el mínim de 3 anys, i cap de les parts ha notificat a l’altra (amb trenta dies d’antelació) la seva voluntat de no renovar-ho, el contracte es prorrogarà necessàriament durant un any més.
Art. 11. Dret de desistiment del contracte per part de l’arrendatari: L’arrendatari podrà desistir del contracte d’arrendament, una vegada que hagin transcorregut els sis primers mesos i sempre que l’hi comuniqui a l’arrendador amb una antelació mínima de trenta dies. Les parts podran pactar en el contracte una indemnització.
Art. 13. Resolució del dret de l’arrendador: Si es produeix alguna situació com per exemple, una execució hipotecària, que revoca els drets de l’arrendador, s’extingeix en contracte d’arrendament tret que estigués inscrit en el Registre de la Propietat.
Art. 14. Alienació de l’habitatge arrendat: Si algú compra un habitatge que està arrendat, solament tindrà dret a continuar amb el contracte l’arrendament si el contracte d’arrendament està inscrit en el Registre de la Propietat abans de la compra. Més informació aquí.
Art. 17. Determinació de la renda: Les parts poden acordar que durant un període de temps determinat en lloc de pagar la renda, l’arrendatari faci reformes o rehabiliti l’immoble.
Art. 18. Actualització de la renda: La renda s’actualitzarà segons els pactes entre les parts o en el seu defecte, per l’IPC.
Art. 19. Elevació de la renda per millores: Transcorreguts els 3 anys l’arrendador pot incrementar la renda per la realització d’obres de millora.
Art. 24. Arrendataris amb discapacitat: L’arrendatari amb discapacitat podrà realitzar obres a l’interior de l’habitatge concordes a la seva discapacitat prèvia notificació.
Art. 25. Dret d’adquisició preferent: Es permet el pacte sobre la renúncia de l’arrendatari al dret d’adquisició preferent.
Art. 27. Incompliment d’obligacions: Afegeix que si l’arrendatari deixa de pagar, l’arrendador podrà resoldre el contracte una vegada hagi requerit el pagament judicial o notarialment i no hagi obtingut resposta.
Art. 35. Resolució de ple dret: Afegeix una causa per la qual es pot resoldre el contracte; la realització de danys causats dolosament en la finca o d’obres no consentides per l’arrendat.
Art. 36. Fiança: La fiança no es pot actualitzar durant els 3 primers anys de contracte.
T’ha servit d’ajuda aquest resum?
2 comments
Muchas gracias por un resumen tan practico y claro.
Enhorabuena!!!
Gracias Sandra, creemos que puede ser de utilidad