
El 2020 els edificis seran de consum Energètic gairebé nul
No està tan lluny com a primera vista pot semblar. De fet, es podria dir que està a la volta de la cantonada. D’aquí a cinc anys, a finals de 2020, tot nou edifici haurà de tenir un consum energètic gairebé nul segons la directiva europea sobre rendiment energètic, aprovada el 2010. Aquesta és una de les notícies immobiliàries que conformen l’actualitat i de la qual ens fem ressò en Api.cat.
Construcció sostenible a Espanya
Sens dubte, és una mesura plausible, especialment des del punt de visa ecològic. Però, ja sabem que una cosa és la teoria i una altra molt diferent la pràctica. Per això, ens preguntem: ¿en quin punt es troba el nostre país davant semblant repte?
Per aplicar l’objectiu marcat per la Directiva europea, el govern de cada país ha d’adaptar a les seves condicions particulars el concepte de consum gairebé nul i presentar un pla d’acció amb el que prevegi arribar a temps de complir terminis i condicions.
Partint d’aquesta premissa, quinze Estats ja ho han fet, encara que Espanya no es troba entre ells. No obstant això, un dels avenços que ens fan ser optimistes és l’obligatorietat des de 2013 d’informar tot comprador o arrendatari del nivell d’eficiència de l’habitatge.
Directiva d’eficiència energètica en edificis
Vegem amb una mica més de detall què és el que recull la norma europea. Aquesta nova directiva de la UE obliga que la demanda energètica dels nous edificis sigui molt baixa o zero i que no per això afecti el confort i la salut dels habitants d’aquests edificis. Aquestes construccions, per exemple, han de requerir la mínima energia a l’hivern per a la calefacció, de la mateixa manera que a l’estiu per a l’aire condicionat.
Com aconseguir un edifici sostenible?
Actualment hi ha una gran varietat de sistemes per donar una resposta sostenible a la demanda d’energia. Per exemple: sistemes solars tèrmics, energia eòlica, la instal·lació de plaques fotovoltaiques, biomassa o geotèrmia.
Cada vegada s’estan desenvolupant més tecnologies que ens permetran complir amb els requisits europeus. Entre ells: les galeries, les façanes i cobertes ventilades i verds, murs Trombe, protecció solar, inèrcia tèrmica o la correcta utilització dels materials tradicionals i els de nova producció.
I els edificis anteriors a 2020?
La Directiva preveu que la mesura afecti els edificis de construcció posterior al 31 de desembre de 2020, així com als edificis que estiguin ocupats o que siguin propietat d’autoritats públiques, a partir del 31 de desembre de 2018. Per això, ens preguntem , què passa amb les edificacions anteriors a aquestes dates. Davant d’aquesta situació, els experts assenyalen la rehabilitació com un dels camins cap a la reactivació del sector immobiliari.
Què et sembla aquesta mesura? Com creus que pot afectar el sector immobiliari?
Foto: BIT Comunicación