Podríem dir que l’arquitectura és una disciplina, una tècnica, una ciència… però també és art. Al llarg de la història ens ha brindat joies de les quals encara en parlem avui i en parlarem sempre ja que, d’alguna manera, van reflectint l’evolució de la humanitat: Stonehenge, l’Acròpoli de Grècia, la Muralla Xina, el Coliseu o les catedrals gòtiques i romàniques construïdes al llarg d’Europa. Però altres més modernes com la Torre Eiffel, l’Òpera de Sidney, el Empire States o els futuristes gratacels de Dubai segueixen sorprenent-nos i creant llegat.
En definitiva, són obres arquitectòniques que han transcendit la mateixa funcionalitat de l’edifici, per convertir-se en quelcom més; una metàfora, un missatge, una provocació… Avui a Api.cat et volem parlar concretament d’edificis inspirats en la naturalesa. T’atreveixes a enumerar-ne algún abans de seguir llegint?
La Sagrada Família
Escombrant cap a casa, a Barcelona es troba una de les Basíliques més famoses del món, obra mestra d’Antoni Gaudí i la màxima representant del Modernisme català. Poc més es pot dir de la Sagrada Família, més enllà de recordar que Gaudí s’inspirava en les formes de la naturalesa per projectar-les en les seves obres i que a la Basílica hi ha constants al·lusions al món botànic, mineral i animal. L’interior reflecteix un bosc que convida al recolliment espiritual, representat per les columnes que s’eleven fins a unes claraboies per on entra la llum, igual que els arbres dels boscos frondosos, que creixen tan alt com sigui necessari per buscar la llum que els dóna la vida.
Control Desease Center (CDC) de Taiwan
Què diries que sembla el nou Centre de control de Malalties de Taiwan, a simple vista? A veure si has encertat! Les seves dues cúpules blanques representen les petxines d’un Nautilus, un mol·lusc cefalòpode, i la seva pell exterior reflecteixen els patrons geomètrics entrellaçats dels 4 símbols de la seqüència d’ADN dels bacteris que s’estudien al centre. A més, les dues cúpules estan connectades per dins per una sèrie de càmeres interconnectades en forma d’espiral, com la petxina del Nautilus.
El Museu d’art de Milwaukee, Estats Units
Dissenyat pel tan internacional com a polèmic arquitecte espanyol, Santiago Calatrava, el Museu d’Art de Milwaukee és una estructura cinètica (que es mou) d’acer i vidre que representa les ales de les aus a punt d’emprendre el vol. El museu ja existia abans de la intervenció de l’arquitecte, qui tenia l’encàrrec de dissenyar una nova ampliació de l’edifici original del 1957, dissenyat pel finlandès Eero Saarinen, que ja va ser ampliat per David Kahler el 1975. Calatrava es va inspirar en el moviment de les ales de les aus i les aletes de les balenes per al traçat del para-sol metàl·lic, que pesa aproximadament 110 tones.
L’Eastgate de Zimbabwe
L’edifici situat a la capital de Zimbabwe, Harare, va ser dissenyat per l’arquitecte Mick Pearce, a qui li va arribar la inspiració mentre mirava un documental televisiu sobre com els tèrmits construeixen els seus nius. La idea essencial era imitar el com els insectes utilitzen recursos molt limitats per crear monticles ventilats, creant forats a la superfície dels seus nius. A partir d’aquí, Pearce va pensar que el Eastgate havia d’imitar als tèrmits, per aconseguir una major eficiència energètica. Així és com va dissenyar una façana “plena de forats” pels quals s’obté un innovador sistema de ventilació passiva.
Taipei 101
També a Taiwan, al centre financer de la ciutat, trobem el Taipei 101, un gratacel format per 106 plantes i 508 metres d’altura que li van merèixer ser l’edifici més alt del món entre 2004 i 2009, superat pel Burj Khalifa, a Dubai. El seu disseny està inspirat en les tiges de bambú, llargues, primes i flexibles igual que les propietats que li van voler donar a aquest edifici, situat en zona de terratrèmols. A més, la seva estructura està formada per grups de vuit pisos, nombre que significa prosperitat segons la tradició xinesa.
En aquesta llista podríem incloure el BIQ Building d’Hamburg, del que ja et vàrem parlar en un post anterior. El recordes? La seva façana, composta per algues vives permet controlar la llum exterior i obtenir energia per a la climatització de l’edifici. Impressionant!
Coneixies aquests edificis? Sabies que la seva arquitectura estava inspirada en la naturalesa?
Foto 1: Pinterest
Foto 2: e-architect
Foto 3: Stua
Foto 4: David Brazier, via Wikimedia Commons
Foto 5: ucreative