A Espanya s’han construït 1,56 milions d’habitatges des de 2008, el que representa el 6,4% del parc total immobiliari. Una xifra que no seria un problema si no fos perquè va acompanyada d’una altra que la complementa: 389.000 d’aquests habitatges continuen desocupades i s’estima que trigaran una mitjana de 2,5 anys en liquidar-se. Vegem aquesta notícia immobiliària amb més detall.
Buides fins 2018
Segons l’informe “Radiografia de l’estoc d’habitatge 2015″, realitzat per l’empresa de serveis de valoració, anàlisi i assessorament immobiliari Tinsa, el 24,9% dels habitatges acabats des de 2008 estan buides.
I és que, encara que les condicions macroeconòmiques han millorat, la veritat és que encara queda molt per davant perquè la demanda s’ajusti a l’oferta immobiliària.
L’atur segueix sent un greu problema en la societat espanyola i les condicions laborals tampoc proporcionen la confiança suficient, ni al consumidor, ni a les entitats financeres per sol·licitar i atorgar un préstec hipotecari. Per tot això, des Tinsa consideren que, de forma general, serà al voltant del primer semestre de 2018 quan l’estoc d’habitatges buits nous estigui totalment liquidat.
No obstant això, en les zones on l’excedent està per sota del 10% del parc construït, el temps per absorbir-per complet es redueix fins a un 1,2 anys i en què se supera el 50% augmenta fins als quatre anys.
Percentatge segons províncies
Vegem a continuació quines són les dades que ofereix Tinsa per províncies. Almeria és la que compta amb una major proporció d’immobles buits, un 38,9%, seguida d’Conca i Castelló, amb un 37,1% i un 36,1%, respectivament.
Per contra, Àlaba és la província que compta amb una menor proporció d’habitatges deshabitats, un 10,3%, i per sobre estarien Guipúscoa amb un 15,2% i Navarra amb un 17,6%.
No obstant això, a Madrid i Barcelona comença a ser necessari construir per evitar el desproveïment d’aquí a dos anys. Igual que ocorre en les ciutats de Màlaga, Granada, Girona, Oviedo, Santander, Vigo, Pontevedra, Sant Sebastià, Gijón i Avilés.
A la costa es detecta aquesta circumstància en alguns municipis situats a la Costa del Sol, a la costa nord de Girona ia Cadis, així com en territoris insulars com són Balears o Tenerife.
Per què continuen buides?
Des Tinsa creuen que els preus encara no s’han ajustat al mercat i tenen encara recorregut a la baixa en gairebé un terç de l’estoc ubicat a les zones amb més activitat constructiva dels darrers anys.
D’altra banda, la companyia destaca com a causes per les quals els habitatges en venda no aconsegueixen vendre o llogar, una demanda insolvent, la mala ubicació o localització en alguns casos, els alts preus o la manca de consolidació de l’entorn.
Comparteixes la tendència que apunta Tinsa? Comparteix la teva opinió. Ens encantaria conèixer-la.
Foto: BIT Comunicación