Com passa amb els bessons, s’assemblen, però no són iguals. Encara que tant els administradors de finques com els agents immobiliaris són professionals liberals en l’àmbit dels béns immobles, tenen funcions diferents.
A Catalunya , la Llei 18/2007, de 28 de desembre, del dret a l’habitatge els distingeix així:
L’agent immobiliari presta serveis de mediació, assessorament i gestió en transaccions immobiliàries relatives a operacions de compravenda, lloguer, permuta o cessió de béns immobles i dels drets corresponents, inclosa la constitució d’ aquests drets.
L’administrador de finques administra i assessora els titulars de béns immobles i comunitats de propietaris.
Sabem el que estàs pensant. Diferents? Ja.
Bé. Abans que tanquis la pestanya del navegador i ens abandonis, dona’ns una oportunitat perquè t’expliquem les diferències (que n’hi ha, ho prometem!) entre administradors de finques i agents immobiliaris.
Tan sols n’hi ha prou amb donar un cop ullada a les webs del col·legi d’administradors de finques i d’agents immobiliaris per entendre qui fa què.
Què fa l’agent immobiliari
- Mediar, assessorar i gestionar operacions de compravenda d’immobles
- Mediar, assessorar i gestionar el lloguer d’immobles
- Mediar, assessorar i gestionar operacions de permutes o cessió de béns immobles
- Realitzar dictàmens de valoracions de preu de mercat de béns immobles
Què fa l’administrador de finques
- Gestionar, conservar, mantenir, en definitiva, ordenar les actuacions necessàries per a un bon ús i destí dels immobles seguint les instruccions de la propietat
- Mediar entre propietaris i llogaters i entre copropietaris d’una comunitat, en cas de conflicte
- Representar a la propietat i a les comunitats de propietaris en tots els casos que professionalment els encomanin
- Administrar comunitats de propietaris
- Administrar i gestionar el lloguer dels immobles de les finques que administren
Encara no ho tens clar ? Des d’Api.cat t’ho volem posar fàcil, així que, perquè ens entenguem, aquí tens algun exemple :
Si vols vendre la teva casa a Terrassa, has de posar-te en contacte amb un agent immobiliari, però si tens un pis de lloguer a Lleida i el dia de la mudança resulta que l’ascensor no funciona, llavors hauràs de trucar a l’administrador de finques del teu edifici.
Sembla fàcil , llavors d’on prové la confusió?
A la pràctica , trobaràs moltes oficines en les que el mateix professional és agent immobiliari i administrador de finques alhora, per la qual cosa s’ofereixen tots dos serveis en el mateix espai i costa identificar quin correspon a un perfil i quin a un altre.
És més, de vegades, l’administrador de finques pot fer d’agent immobiliari sempre que compleixi amb la normativa que afecta les dues professions. Sense anar més lluny, com recorda el Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona en la seva pàgina web, els administradors de finques que estiguin inscrits en el Registre d’Agents Immobiliaris de Catalunya (i, per tant, compleixin els mateixos requisits legals que els agents immobiliaris) també podran realitzar operacions de compravenda o lloguer.
Per aquesta raó, és totalment comprensible que encara hi hagi dubtes sobre la diferència entre un agent immobiliari i un administrador de finques. En tot cas, esperem haver-te ajudat a entendre una mica millor les seves diferents funcions i, si tens dubtes, pregunta’ns i des d’Api.cat estarem encantats d’ajudar-te.