Què és el cohousing o cohabitatge?

Què és el cohousing o cohabitatge?
Valora este articulo

Model cohousing

En què consisteix el cohousing o la cohabitatge?

Cada vegada apareixen més fórmules diferents relacionades amb l’habitatge, i en concret amb l’organització i finançament de l’immoble que habitem. En les notícies immobiliàries sempre intentem mostrar les opcions que poden resultar interessants i, en aquesta ocasió, hem decidit explicar en què consisteix el cohousing o cohabitatge, un model de propietat i convivència encara a les beceroles a Espanya, però perfectament implantat al nord de Europa.

Origen nòrdic

El punt de partida del cohousing és el model nòrdic Andel, el qual consisteix en que una comunitat de persones conviu en règim de cooperativa. Aquesta és una definició senzilla, però potser massa genèrica. Vegem alguns detalls més que ens mostraran les diferències fonamentals amb les comunitats de propietaris a Espanya. La qual cosa ens ajudarà a conèixer i entendre una mica més aquest concepte encara incipient al nostre país.

La fórmula de la Comunitat de propietaris és, amb diferència, la més estesa al nostre país. Segurament, com a propietari d’un pis a Barcelona, ​​pertangues a la comunitat de propietaris de l’edifici on vius. Bé, doncs aquí va la primera diferència amb la “cohabitatge”: Al cohousing no existeixen propietaris, ni hipoteques particulars. I és que el propietari de l’immoble és la mateixa cooperativa, que cedeix l’ús dels pisos als socis de la cooperativa.

Principis bàsics del cohousing

L’esmentat model Andel és el que marca la pauta, ja que a Espanya encara no és molt conegut i no té les ajudes necessàries per impulsar el seu desenvolupament. Així doncs, aquests són els principis més importants del cohousing:

  • La propietat de l’immoble rau en la cooperativa. Els socis de la mateixa, que no són propietaris dels immobles, reben la cessió de l’ús pagant una quantitat en concepte d’entrada a la cooperativa, la qual se’ls retornarà quan la deixin. També abonen un lloguer mensual que inclou la contribució a les despeses generals.
  • S’organitza sota un règim d’autogestió. La implicació de tots els membres de la cooperativa és fonamental per al seu correcte funcionament. A més, totes les decisions es prenen exercint el dret al vot, el qual és personal.
  • El dret d’ús no pot ser embargat. Però sí que pot ser transmès d’acord amb les regles que hagi fixat la cooperativa, el que sol comportar unes llistes de reserva d’aspirants, l’aprovació dels mateixos i autoregulació dels preus de transmissió.
  • No existeixen hipoteques individuals. En el seu lloc podem parlar d’una hipoteca comunitària.

Del cohousing a la co-habitatge

A Espanya la legislació orientada a regular aquest model és mínima. Potser Sostre Cívic sigui l’organització representativa quant a l’impuls del cohousing a Espanya, sota la fórmula de l’MCU (Model de Cooperativa d’Ús) i inspirada en el Andel.

Coneixies el cohousing? Creus que pot ser una alternativa a les Comunitats de Propietaris a Espanya? Deixa’ns la teva opinió. Ens encantaria conèixer-la.