L’esclat de la bombolla immobiliària va marcar un abans i un després en el sector. Tot està canviant progressivament i s’apropen nous reptes per al mercat immobiliari dels quals cal estar pendents, si no volem quedar-nos enrere.

Reptes als quals s’enfronta el mercat immobiliari
Joan Ollé, President del col·lectiu API a Catalunya, afirma que el sector immobiliari ha iniciat un nou cicle, un nou model, i que hem de començar a oblidar-nos d’allò que hem viscut fins ara. Es refereix a l’art de desaprendre per refer? Descobreix a les notícies immobiliàries d’Api.cat quins són els principals reptes que haurà d’afrontar el mercat.
Noves formes d’accés a l’habitatge i noves regulacions
Cada vegada més, apareixen noves formes d’accés a l’habitatge. Des de la propietat compartida, que és la compra parcial d’un habitatge amb dret a ús, fins a les cooperatives. I això implica la creació de noves regulacions sectorials. Segons Ollé aquests canvis preocupen el col·lectiu:
“Ens preocupa que algunes mesures que afectin la propietat privada i a les relacions arrendatícies siguin aparentment atractives, però insensates i que provoquin l’efecte contrari, la qual cosa acabaria derivant en un sector en ruïnes. Un sector immobiliari ben regulat és un factor de summa importància per millorar l’economia.”
L’evolució del context econòmic
Si la gent no té una feina digna ni capacitat d’estalviar, no podran comprar habitatges ni accedir a determinats lloguers. Per això, és imprescindible seguir recuperant la confiança dels ciutadans i incrementar la seva capacitat econòmica. En aquest sentit, Ollé té clar per on passa part de la solució:
“Seria convenient recuperar i fins i tot incrementar els beneficis fiscals per a aquelles persones que comprin i lloguin habitatges. És una forma de donar ajudes i augmentar la capacitat de compra dels ciutadans, que pot regular-se de forma justa en funció del perfil dels adquirents.”
Adaptació del col·lectiu API als canvis que vénen
A bon entenedor, poques paraules calen:
“S’està recuperant lentament la demanda real i ens toca conèixer les il·lusions i necessitats dels clients, per zones i característiques. L’objectiu és afinar la nostra oferta al màxim i no errar en les nostres decisions. En aquest sentit, els API tenen molt per aportar, sobretot quan vagin consolidant les seves xarxes de cooperació i col·laboració. Hem de recuperar una regulació de l’activitat d’Agent Immobiliari, a l’estil de la Catalana, perquè els consumidors estiguin més protegits quan usen aquests serveis.”
L’eficiència energètica
Atès que els edificis representen el 40% de consum d’energia i el 30% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, és evident que és un repte i una oportunitat per al sector. A més, un camí sense retorn, perquè cada vegada és més necessària la rehabilitació dels vells edificis d’habitatges. En opinió de Joan Ollé:
“Hem de divulgar i prescriure els beneficis de la sostenibilitat i l’eficiència energètica. S’ha de conscienciar la demanda i apostar clarament per la rehabilitació. També és necessari posar en coneixement de tots els actors del sector el valor d’aquest tipus de prestacions en els productes immobiliaris.”