Aquest famós refrany que diu ‘voler és poder’ és el que ha demostrat aquesta petita cooperativa en construir un edifici d’habitatges que ha rebut la prestigiosa certificació Leed Platinum, que reconeix la màxima excel·lència en la construcció sostenible, el respecte mediambiental i l’eficiència energètica. T’ho expliquem a les notícies immobiliàries d’Api.cat

L’edifici d’habitatges d’Arroyo Badonal ha rebut la certificació Leed Platinum
De fet, és l’únic edifici d’habitatges d’Europa que obté aquest certificat internacional. A Espanya el tenen 21 edificis més, però no són residencials i pertanyen a multinacionals com: Iberdrola, Zara, Repsol o Nestlé, a més d’alguns edificis públics. La gran diferència és que Arroyo Badonal és una modesta cooperativa en règim d’autogestió que va néixer fa 13 anys i que ha aconseguit construir 80 habitatges sostenibles (71 lliures i nou protegides) a Tres Cantos, malgrat el boom immobiliari i el consegüent impacte de la crisi.
Els habitatges funcionen amb tecnologies sostenibles i energies renovables: la geotèrmia permet escalfar l’aigua i climatitzar la casa mitjançant un sòl radiant/refrigerant; la ventilació és mecànica automatitzada, els ascensors funcionen amb recuperació cinètica, a més de comptar amb un sistema de recollida i reutilització de l’aigua de la pluja.
Clar que aplicar tota aquesta tecnologia ha suposat una gran inversió: des de 127.000 euros (els pisos d’1 dormitori) fins a 350.000 euros (els de 4 quatre dormitoris). No obstant això, té la seva recompensa: permetrà als seus amos- cooperativistes deixar d’emetre entre 120 i 130 tones mètriques anuals de CO2 a l’atmosfera, un 73,20% menys que qualsevol edifici de construcció tradicional. Un bé per al medi ambient que també es tradueix en un estalvi econòmic per als propietaris.
L’estalvi produït pel sistema de climatització, calefacció i aigua calenta està entre 111.996 i 101.571 euros anuals. A més, la despesa mitjana en electricitat per pis entre maig i desembre del 2015 va ser de tan sols 37,02 euros al mes. És a dir, que amb aquest nivell d’estalvi, en sis anys la inversió haurà estat amortitzada.
Aquest projecte ha tingut com a referència els edificis de consum d’energia gairebé nul contemplats en les directives de la UE, que seran obligatoris para tot nou immoble a partir del 2020.
Encara creus que la construcció sostenible és cara?