El mercat immobiliari va fluctuant en funció de factors com: el context socioeconòmic global, del país i de la capacitat adquisitiva de les persones. No hi ha dubte que, des del 2007 i fins avui, moltes coses han canviat. Vols saber en quina situació es troba, ara com ara, el mercat immobiliari espanyol?

L’estat del mercat immobiliari espanyol
A les notícies immobiliàries d’Api.cat ens fem ressò de l’informe elaborat pel BBVA “Situació immobiliària Espanya” en el qual fa balanç del primer semestre de l’any. Segons aquest informe, el 2016 l’economia espanyola creixerà a un ritme més suau que el 2015, però presentarà taxes de creixement per sobre de la mitjana europea.
Tant l’evolució de l’ocupació com la renda de les famílies tindran un comportament positiu i continuaran estimulant la demanda d’habitatge. I això, es notarà, finalment, en la construcció. Ja que la demanda impulsarà l’inici d’obres residencials noves, la qual cosa portarà a un augment rellevant de l’activitat de l’edificació residencial.
El finançament, clau per seguir amb la recuperació del sector
Durant el 2015, la millora de l’ocupació va afavorir l’augment de la renda bruta disponible de les llars, que va acabar sent un 2,3% superior a la del 2014, augmentant la confiança dels consumidors.
La combinació d’una política monetària expansiva del BCE, juntament amb la millora de les perspectives econòmiques generals, han permès una reducció progressiva dels costos de finançament i han afavorit l’expansió del mercat.
Segons l’informe, el finançament hipotecari està jugat un paper rellevant en la recuperació del sector, i serà clau per al desenvolupament del mateix en 2016. I apunta que, els fluxos de crèdit a les famílies per a adquisició d’habitatge estan evolucionant a bon ritme, molt superior al de vendes, i la tendència indica que aquesta evolució continuarà al llarg de 2016. El finançament a promotors ja va presentar fluxos positius en 2015 i es consolidarà suaument en 2016. És a dir, que si estaves pensant a comprar un pis a Barcelona, és un bon moment. A tot això, Joan Ollé, President del col·lectiu API a Catalunya afirma que:
“A més, s’està incrementant la demanda d’inversió i la demanda que ens ve de l’estranger. Estem entrant en el cercle virtuós: més confiança, més demanda, més inversió i més ocupació”.
S’absorbeix l’estoc d’habitatge nou
Encara que els visats d’obra ens revelen que s’està ‘reactivant’ la construcció d’habitatge nou, el nombre de visats atorgats encara estan molt lluny de les xifres registrades el 2006, quadrimestre previ a la crisi, quan el sector encara estava en ple ‘boom’ i se sol·licitaven més visats en un sol mes que actualment en tot un any. Aquest descens de l’oferta d’habitatge nou, al costat de l’augment de la demanda residencial, estan permetent que s’absorbeixi l’estoc d’habitatge nou disponible i fins i tot que s’esgoti en algunes ciutats.
L’informe assenyala que, en algunes regions, la sobre oferta ha deixat de ser un problema per al mercat, ja que el seu nivell es troba per sota de l’estoc friccional (estimat entre l’1% 1,5% del parc residencial), que és el volum d’habitatges necessari perquè el mercat funcioni correctament.
En aquest sentit, Joan Ollé afegeix:
“Cada vegada està prenent més importància la possibilitat real d’accedir a finançament a tipus fix, així com a modalitats en què no s’assumeixen riscos patrimonials personals, més enllà de l’habitatge hipotecat, la qual cosa aporta més seguretat als compradors”.
Els preus de l’habitatge es revaloritzen
Es revaloritzen perquè ja han tocat el sòl. I com se sol dir, quan ja no es pot caure més baix, solament es pot anar cap a dalt. L’explicació és que el creixement de la demanda, junt al descens de l’oferta, han impulsat la revalorització dels preus de l’habitatge, que va ser de l’1,1% de mitjana anual el 2015, segons dades del Ministeri de Foment. A més, l’habitatge va concloure el passat any a un preu mitjà del m2, a un nivell similar al de la segona meitat del 2004.
En el cas dels habitatges venuts, les dades dels notaris, recollits estadísticament per l’INE, mostren un avanç del preu del 3,6% de mitjana en 2015. Encara així, Joan Ollé adverteix: “no obstant això encara tindrem localitats amb preus lleugerament a la baixa o estancats.”
Què et sembla l’estat de la qüestió? Creus que el mercat immobiliari va per bon camí?