
Què fer quan s’hereta un pis?
Una de les qüestions en què no solem parar-nos a pensar i que, però, tanca conseqüències realment importants és la que fa referència al tema de les herències. I més concretament a la successió de béns immobles. El cas és que només l’any 2014, a Espanya es van heretar 137.000 habitatges, segons les dades que maneja l’Institut Nacional d’Estadística (INE), la qual cosa suposa 137.000 situacions en què un o diversos immobles canvien de titularitat. Des de les notícies immobiliàries de Api.cat exposem a grans trets quins són els principals passos que s’han de donar si vam heretar un pis.
Hi ha testament?
Si lamentablement un dels teus familiars propers ha mort i tenia un pis en propietat, el primer és esbrinar si la persona morta ha deixat testament. Per això, els familiars han d’acudir al Registre i sol·licitar el certificat d’últimes voluntats, on constarà la situació. Al marge que hi hagi testament o no, convé demanar també una nota simple de la propietat i confirmar si està lliure de càrregues. Aquest tràmit també es pot fer on line.
Si hi ha testament, el document dirà qui són els hereus de l’immoble. Si no n’hi ha, el repartiment seguirà l’ordre que estableix la llei. Els hereus de l’immoble es convertiran en els nous propietaris en el moment en què redactin una escriptura notarial on consti la seva titularitat i que s’ha de formalitzar en el Registre de la Propietat.
Situacions especials
És en aquest moment quan solen aflorar els primers problemes fruit de l’enfrontament entre les parts que tenen interessos contraris. Per exemple, és habitual que si un pis és heretat per diversos germans, uns vulguin vendre la propietat i altres prefereixin mantenir-la.
En el cas que es decideixi vendre, l’API ha de “verificar que s’ha fet l’acceptació de l’herència i pagat els impostos corresponents, així com, realitzar les mateixes gestions que en una venda · normal”, apunta Montserrat Junyent, assessora jurídica a l’Associació d’Agents Immobiliaris de Catalunya.
En qualsevol cas, abans de prendre una decisió al respecte és aconsellable valorar detingudament la situació particular en la qual està l’immoble. I és que, no és estrany trobar-se en alguna de les següents situacions:
- Que a la data de la defunció encara està vigent el préstec hipotecari concedit a la propietat. En aquest cas, els titulars nous resten subrogats en el deute pendent.
- Que hi hagués embargaments anotats o estigués en marxa un procés de subhasta. El que podria suposar que els hereus perdessin la propietat.
- Que a la mort de l’antic amo existís un acord previ amb un comprador, en el cas, l’operació de compravenda ha de seguir endavant.
Si finalment els hereus accepten l’herència i es converteixen en els nous propietaris de l’immoble, han de seguir amb el procés, que continua amb el pagament dels gravàmens.
Terminis i tributació
Els hereus tenen un termini ordinari de sis mesos per pagar l’Impost sobre Successions i Donacions, encara que és possible demanar ajornaments (el que implica pagar interessos). En aquest temps, els experts recomanen que el beneficiari analitzi la situació per decidir si li interessa més vendre el pis o cercar finançament per poder pagar. En qualsevol cas, cal tenir en compte que és un impost variable segons les comunitats autònomes i en moltes d’elles es veu bonificat si es tracta de successions de pares a fills.
Un cop els hereus han complert amb l’Agència Tributària, es pot dir que definitivament s’ha consumat el procés. En principi, aquest periple administratiu no ha de ser complicat i, normalment, els obstacles i imprevistos responen més a les divergències entre els hereus que als tràmits que regeixen l’acceptació d’un herència.
En alguna ocasió has heretat un pis? Va ser un procés senzill? Explica’ns la teva experiència.
Foto: BIT Comunicación