
Urbanització buida
El que per a uns ha estat un “somni trencat” i serà una pesada càrrega econòmica que arrossegarà durant la major part de la seva vida, per a altres, des de fa un temps, podria ser una excel·lent oportunitat per adquirir un habitatge a un preu que no té a veure amb els que van pagar els compradors de llavors. Això sí, davant d’aquest gran “pro”, hi ha uns quants “contres”. En les notícies immobiliàries de Api.cat et mostrem a grans trets com és la vida en una urbanització d’aquestes de es van quedar en l’intent.
Ciutat Valdeluz, ciutat fantasma?
En el terme municipal de Yebes i com sorgida del no-res, es troba Ciutat Valdeluz. Aquesta urbanització a 5 km de Guadalajara es va convertir en el paradigma del malbaratament i dels efectes de la bombolla immobiliària.
El projecte inicial incloïa la construcció de 9.000 habitatges per part de la immobiliària Reyal Urbis que anaven a ser ocupades per més de 30.000 persones que gaudirien de piscines climatitzades i pistes de pàdel. La idea era viure tranquil allunyat de la ciutat, però a tan sols 15 minuts del centre de Madrid, on els seus habitants arribarien a unes llançadores de l’AVE. Però aviat tot es va quedar en “foc d’encenalls”.
Avui, els que van comprar un pis de dos dormitoris per 200.000 euros han vist com des de l’esclat de la bombolla seu habitatge es va anar devaluant mes rere mes, rebaixant fins a un 70%. De fet, és possible comprar un pis de les mateixes característiques per 70.000 euros. La qual cosa, és un greu problema que els residents, però una gran oportunitat per al vulgui comprar a Valdeluz. Això sí, ha d’estar disposat a viure sota certes circumstàncies, ja que, una cosa és el preu com a al·licient per comprar, i una altra molt diferent és si un està disposat a viure “en meitat d’enlloc”, gairebé sense serveis, ni restaurants, ni escoles, ni cinemes … Una decisió que no és fàcil i que requereix el seu temps.
Martinsa Fadesa, un somni convertit en malson
A més de 600 km, a la costa gallega, trobem un altre exemple que ens recorda les conseqüències del boom immobiliari i el daltabaix que va patir l’economia en el seu conjunt fa ja nou anys.
En aquest cas, es tracta de la macrourbanització Costa Miño Golf, situada al municipi de Miño, província de Lugo. Martinsa Fadesa va planificar la construcció de 1.217 habitatges en què viurien altres tantes famílies que farien ús d’un camp de golf de 18 forats, zones enjardinades i pistes esportives. A més, tot a escassos metres de les espectaculars platges amb bandera blava de Miño i Perbes, una zona d’estiueig a la que cada estiu es dobla la població local, que a l’hivern no arriba als 6.000 habitants.
Avui, les cases aparellades que fa cinc anys es venien per 240.000 euros, s’arriben a vendre per 124.000 euros i segueix baixant …
Aquestes dues urbanitzacions són només dos exemples del que avui podem trobar esquitxant els voltants de les àrees metropolitanes de moltes ciutats espanyoles on, des de fa uns anys, viuen veïns en pisos pels quals van pagar molt més del que avui ens costaria a qualsevol nosaltres.
Estaries disposat a viure en una urbanització “buida”? Creus que és una bona oportunitat? Dóna’ns la teva opinió. Ens encantaria conèixer-la.
Foto: BIT Comunicación