
Com evitar que una ajuda familiar es considera donació.
Imagina que per fi estàs a punt de comprar-te un pis. Després de mesos buscant pis i comparant hipoteques t’has decidit a fer el pas. El cas és que comptes amb un pressupost que cobreix exactament el preu del pis, la qual cosa està molt bé, però les despeses que comporta l’operació de compravenda suposen un 10% de l’import total, i per això, comptes amb l’ajuda d’un amic o un familiar. Bé, doncs des de les notícies immobiliàries de Api.cat t’orientem sobre què és el que cal fer perquè aquesta ajuda sigui un préstec i no una donació, la qual cosa et suposaria més despeses en concepte d’impostos.
Préstecs entre particulars
La veritat és que perquè els 20.000 euros que et deixarà teu cosí per a la compra del teu pis a Barcelona no siguin considerats una donació, simplement han de ser un préstec entre particulars. I és que de la mateixa manera que els préstecs s’efectuen en la gran majoria dels casos entre una entitat bancària i un particular, també poden tenir lloc entre particulars.
Però, per què no podem prestar-nos diners sense més? No hi ha res que impedeixi que ens “regalem” diners entre les persones. No obstant això, cal no oblidar que aquest tipus de transmissió (sense contraprestació) es considerarà una donació i això vol dir que està subjecta a un impost, el de Successions i Donacions.
No obstant això, hi ha una forma de dur a terme aquesta transmissió sense que Hisenda ens reclami res: signant un contracte de préstec entre particulars. Aquesta figura legal està recollida dins de l’Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats, en la modalitat de transmissions patrimonials oneroses (TPO). D’aquesta manera, estarem exempts del pagament d’impostos. Així es recull al número 15 de l’article 45.1 B d’aquest document, on es determina que els préstecs estaran exempts del pagament d’impostos qualsevol que sigui la forma en què s’instrumentin.
Però, he de tornar els diners?
La resposta és clara: Sí. Estem parlant d’un préstec. Així que es tracta d’un negoci bilateral en què les dues parts es comprometen de forma voluntària a complir un contracte pel qual una d’aquestes parts deixa uns diners i l’altra es compromet a la devolució del mateix.
Aquest contracte s’ha de presentar a la Conselleria d’Economia i Hisenda de la Comunitat Autònoma en què resideixi la persona que rebrà els diners, això és, en la Comunitat Autònoma del subjecte passiu.
La devolució de les quantitats ha de ser completa, ja que sinó l’Administració entendria que es tracta d’una donació encoberta i podria procedir a l’enviament d’una proposta de liquidació, obligant al contribuent a liquidar l’Impost sobre Successions i Donacions.
La forma de pagament, la data en què ha de ser retornat, les parts que integren el contracte … Tots aquests detalls han d’estar inclosos en les clàusules del document. Entre ells, un dels aspectes més importants és especificar si es cobraran interessos, ja que si no consta, s’entendrà que sí es cobren.
T’ha semblat interessant aquesta informació? Alguna vegada has signat un préstec entre particulars? Explica’ns el teu cas.