Si un país és mereixés el títol de “racó del món que millor i més usa les bicicletes com a mitjà de transport habitual” aquest seria, sens dubte, Holanda. Tanta és la importància que li donen, que fins i tot han inventat un carril bici solar capaç de produir energia. Assabenta’t de com funciona a les notícies immobiliàries d’Api.cat

Carrils bici solars que generen energia
No importen ni el fred ni la neu, els holandesos utilitzen la bicicleta com a mitjà de transport habitual per anar a treballar i realitzar tot tipus de desplaçaments quotidians. De fet, el país té més bicicletes (es calcula que n’hi ha 18 milions) que habitants (16,7 milions). A més, compta amb més de 32.000 quilòmetres de carril bici i una Ambaixada Ciclista, un organisme oficial que té per objectiu difondre els beneficis d’anar amb bici i compartir la seva experiència tècnica amb altres ciutats del món. Vaja, que es pot dir que a Holanda estan interessats en la sostenibilitat de les seves ciutats.
Per això, entendràs que també siguin els holandesos els que hagin inventat un carril bici solar capaç de produir energia.
Ho van implementar a finals del 2014 a la ciutat de Krommenie, prop d’Amsterdam. Es tracta d’un tram pilot de 70 metres de llarg construït amb mòduls de formigó recoberts de panells solars de vidre temperat antilliscant.
En els seus dotze primers mesos de vida, el carril solar va produir 70 kWh per cada metre quadrat, prou per proveir a tres cases d’energia i superant les expectatives dels seus inventors. Per això, ja estan planificant estendre el carril solar 20 metres més aquesta mateixa tardor. No obstant això, hi ha importants millores a fer.
El repte: abaratir la inversió
Aquest interessant projecte, que ha costat 3 milions d’euros, es considera una prova pilot per analitzar la resistència de la superfície, la comoditat per als usuaris i l’eficiència energètica de les plaques solars. En definitiva, estudiar en quins aspectes s’ha de millorar per implementar-ho més extensament i amb millors prestacions de cara al futur.
Un dels punts a millorar és la resistència del terra de cristall temperat, que ja ha sofert trencaments. Un altre, més important encara, és la inversió: massa cara per tan poca producció energètica, encara que els inventors asseguren que si es fes a gran escala, els carrils bici solars serien molt més barats i els seus fabricants creuen que aconseguiran fer-los rendibles.
Et sembla interessant aquesta iniciativa?
Foto: SolarRoad