En anteriors posts, t’hem comentat com funciona el contracte de lloguer o la forma de preparar un habitatge per llogar-lo. Ara, t’anem a definir de forma senzilla el vocabulari bàsic del lloguer perquè sàpigues identificar els termes més usats.
1. Arrendador
És la persona jurídica o empresa propietària de l’immoble. En pertànyer-li l’habitatge, decideix lliurement oferir-lo en arrendament.
2. Arrendatari
Persona o empresa que es beneficia de l’ús del pis o casa a canvi d’una quota de lloguer pactada amb el propietari. Així, abona una renda mensual per garantir-se el dret d’utilitzar-la.
3. Fiança
Es tracta d’un dipòsit equivalent a una o dues mensualitats de la quota de lloguer destinada a sufragar els impagaments o les destrosses del pis que acabes d’arrendar a L’Hospitalet de Llobregat. La Llei d’Arrendaments Urbans (LAU) indica que la fiança no es podrà actualitzar durant els 3 primers anys del contracte.
4. Desistiment
La situació es produeix quan el propietari o l’inquilí decideixen trencar amb el contracte de lloguer. En un acord pactat superior als 5 anys, l’arrendatari podrà cancel·lar-ho si no ha passat aquest període amb l’obligació d’avisar amb dos mesos d’antelació. En els contractes que duren menys de 5 anys, el propietari pot fer que es compleixi l’acord o rebre una indemnització proporcional.
5. Actualització de la renda
Amb la nova LAU, que va entrar en vigor en 2013, el preu de la renda de lloguer pot ser actualitzat lliurement entre el propietari i l’inquilí. La quota solament es podrà modificar a partir de que es compleixi un any del contracte. En cas que no existeixi acord, es podrà prendre com a referència l’IPC.
6. Alienació
En cas que l’habitatge es vengui, doni o es faci una permuta, el nou propietari haurà de mantenir les obligacions de l’antic sempre que el contracte de lloguer estigui inscrit al Registre de la Propietat. Si no ho està, el contracte pot extingir-se però l’inquilí podrà exigir que es compleixi durant tres mesos més.
7. LAU
La Llei d’Arrendaments Urbans es va actualitzar el 2013. L’anterior modificació era de 1994. Entre les novetats que introdueix, es troben la llibertat de pactes entre el propietari i l’inquilí, la submissió al Codi Civil en cas de desacord i la reducció de la durada del contracte.
8. Durada del contracte
La nova LAU estableix un termini de 3 anys en comptes dels 5 de l’antiga. Quan acabi el termini, el contracte es renovarà automàticament tret que s’indiqui amb un mes d’antelació. Si no s’avisa, la renovació serà d’un any.
9. Dret d’adquisició preferent
Si el propietari decideix vendre el seu habitatge, l’inquilí tindrà un dret d’adquisició prioritari sobre l’immoble. En cas que l’arrendatari renunciï, l’arrendador haurà de comunicar la compravenda com a mínim 30 dies abans.
10. Subrogació
La LAU permet la possibilitat de renunciar a mantenir els drets com a propietari en casos de divorci o defunció de les persones que convisquin amb ell. Això si, només ho permet si els contractes de lloguer són superiors als 3 anys.
Foto: Mi Seguro 10