Pisos a prova de terratrèmols. Aprenent del Japó

Pisos a prova de terratrèmols. Aprenent del Japó
3.3 (65%) 8 votes

Terratrèmols a prova de terratrèmols. Japó.

Terratrèmols a prova de terratrèmols. Japó.

Fa una mica més de sis anys, exactament el 12 de gener de 2010 la terra va tremolar sota el terra d’Haití i més de 350.000 persones van perdre la vida sota la runa dels seus habitatges. Una tragèdia que ningú oblida i que difícilment hauria passat en terres nipones. I és que, les cases japoneses cada any resisteixen impertèrrites tots els tremolors, tifons i allaus que amenacen la verticalitat dels seus habitatges.

Vegem quines són les claus de l’envejable seguretat de les cases nipones davant la imponent força de la natura.

Abans de res, flexibilitat

Durant un terratrèmol, els edificis pateixen una deformació i sembla que vibrin al ritme de l’acceleració sísmica. Per això, segons els experts, en un edifici, tot el que no sigui rígid ha de poder deformar o vibrar, i tot el que sigui rígid, ha de poder desplaçar-se per no trencar-se.

Teoria que segueixen a ulls clucs els japonesos, els qui causa de la seva tradició sísmica saben que amb el bambú i amb paper d’arròs es poden construir estructures flexibles i articulades que funcionen excel·lentment en cas de sismes.

Disseny simètric

A més dels materials emprats, el disseny dels edificis també és fonamental a l’hora d’evitar l’ensorrament dels edificis. Així, construir edificis amb un disseny el més simètric possible farà que l’immoble es comporti com un tot davant les vibracions, resistiéndolas millor.

Distribució del pes

Fes la prova amb una construcció de Lego. Una torre amb una base àmplia aguanta molt millor els vaivens que una altra més estreta, oi? Doncs, el mateix passa a gran escala. La distribució vertical del pes és un altre dels factors determinants a l’hora de garantir la màxima seguretat davant els moviments sísmics. Quan es construeix un bloc d’habitatges, es procura que els pisos inferiors siguin els que suporten la major càrrega. I, com vèiem amb l’exemple anterior, com més àmplia sigui la base de l’edifici, millor resistirà els embats del sisme.

Evitar l’efecte dòmino

Per tal d’evitar que l’edifici tremoli tant que toqui al del costat o que caigui sobre un altre i provoqui un “efecte dominó”, al Japó és obligatori deixar espais lliures entre les mitgeres.

I Espanya, està preparada per aguantar terratrèmols?

Des de 1994 a Espanya s’aplica la normativa anti-terratrèmols que assegura que els habitatges construïts a partir d’aquest any siguin completament resistents a les sacsejades de terra. No obstant això, el que aquesta reglamentació no pot evitar és que es vegin afectats els edificis datats amb anterioritat. L’últim exemple el tenim en sòl murcià, quan l’11 de maig de 2011, després del terratrèmol de nivell VII ocorregut a Lorca, el 5% dels edificis van sofrir un dany estructural greu i el 13% moderat.

És la teva ciutat una zona sísmica? L’edifici on vius està preparat per a un terratrèmol?

Foto: Eurowon.com

Les respostes als comentaris contingudes en aquest blog són orientatives i no són constitutives de cap assessorament legal, per tant, no tenen força vinculant, no es deriva responsabilitat i no atorguen cap garantia sobre la licitud i legalitat de la informació difosa.

Deixa un comentari