Com i quant costa resintonitzar l’antena de TDT de la meva comunitat de veïns?

Com i quant costa resintonitzar l’antena de TDT de la meva comunitat de veïns?
Valora este articulo

A finals del passat mes d’octubre es va obrir el termini perquè totes les llars resintonitzin de nou la TDT. Però aquesta nova la reubicació dels canals de la televisió digital terrestre ha generat molts dubtes i confusió, sobretot per a les comunitats de veïns que hauran d’assumir els costos o bé sol·licitar les ajudes del govern.

Si la teva antena és col·lectiva i la comunitat de veïns encara no s’ha informat sobre aquest tema, no et preocupis, a api.cat t’expliquem com es fa i quant costa.

Sense entrar en massa detalls dels entrellats tecnològics, aquesta nova resintonització té a veure amb posar-nos al dia amb la resta d’estats europeus en alliberar la banda de 800Mhz, que serà utilitzada pels operadors de telecomunicacions, amb l’objectiu de potenciar la xarxa d’internet mòbil de quarta generació, el famós 4G. Això que la Unió Europea havia establert per a gener del 2013, Espanya ho fa amb 2 anys de retard, després de demanar un ajornament a la Comissió Europea.

Però ja no ho podem posposar més i el dia 1 de gener del 2015 totes les llars espanyoles hauran d’haver resintonitzat les seves antenes, si volen seguir veient canals com Cuatro, La Sexta, Antena 3 o Telecinco.

D’acord, I a mi com m’afecta?
Si vius en un habitatge unifamiliar, xalet o una comunitat amb pocs veïns, probablement l’única cosa que hagis de fer és resintonitzar amb el mateix comandament de la televisió sense que et costi ni un euro.

resintonizar_tdtPerò la cosa canvia si formes part d’una comunitat de veïns amb antena col·lectiva. Segons l’OCU, un 75% dels edificis necessiten ‘alguna intervenció’. A més a més, es calcula que al voltant d’un milió d’edificis, els que tenen centraleta programable o amplificador monocanal, han de canviar la instal·lació.

I qui s’ocupa d’això?
Se n’ocupa el president de la comunitat i/o l’administrador. Així que si no ho ets, en principi no has de fer res. Bé, si et mata la curiositat, pots preguntar-li si ja estan al corrent del canvi… Si per contra, ets el president de la teva comunitat a Girona, hauràs de gestionar amb l’administrador el tema i contractar a un antenista autoritzat. Demana sempre diversos pressupostos abans de decidir!

Ens costarà diners als veïns?
Doncs sí, si vius en una de les comunitats en les quals cal canviar la instal·lació, el cost pot arribar fins als 500 euros per edifici. O bé es reparteix entre els veïns, o bé sol·liciteu les ajudes del Govern.

Com se sol·liciten les ajudes del govern?
La quantia màxima d’aquestes ajudes oscil·la entre 100 euros, per a les actuacions en centraletes programables, i de 150 a 550 euros en el cas d’actuació sobre amplificadors moco canal, segons l’equipament que s’hagi d’instal·lar.

Per sol·licitar-les has de tenir la factura, el butlletí del treball realitzat per l’antenista i el certificat del compte bancari a nom de la Comunitat de Propietaris perquè puguin ingressar l’ajuda una vegada concedida.

La sol·licitud es fa solament a través d’internet a la web que el Ministeri d’Indústria ha habilitat per a això. Si necessites més informació, també han habilitat els números de telèfon 901 201 004 i 954 307 796.

S’estudiaran les sol·licituds per ordre de recepció així que afanya’t!

Foto: Pinterest
Infográfico: Europa Press

Les respostes als comentaris contingudes en aquest blog són orientatives i no són constitutives de cap assessorament legal, per tant, no tenen força vinculant, no es deriva responsabilitat i no atorguen cap garantia sobre la licitud i legalitat de la informació difosa.

Deixa un comentari