
Com restaurar mobles antics
Ni se t’acudeixi mirar aquest moble a les escombraries! Taules, cadires, tamborets, llibreries … La vida dels mobles no ha de acabar-quan comencen a deteriorar-se. Si no és massa tard, la restauració és una magnífica opció per donar-los una segona vida. No només estalviaràs, també gaudiràs (i molt) durant tot el procés. En les notícies immobiliàries et proposem que aquest cap de setmana et relaxis restaurant una taula, una cadira, o qualsevol moble de fusta que et tinguis a casa i que tenies pensat jubilar.
Passos bàsics de restauració de fusta
Si al pis de Barcelona que acabes de comprar t’has trobat amb un “tresor” en forma de balancí de fa 50 anys una mica corcada o una taula de fusta amb algun cop i bastants taques, però les dues t’han encantat, aquí tens alguns consells bàsics que hem recopilat perquè recuperis aquests mobles i formin part de la decoració de la teva nova llar.
1. Fes-te amb les eines necessàries
El primer pas, sens dubte, serà reunir les eines imprescindibles per començar amb la restauració. Per a això, el teu kit hauria de comptar amb:
- Paper de vidre de diverses mides i dureses.
- Pinzells.
- Draps de cotó.
- Tornavisos.
- Fulles.
- Fregalls d’alumini.
- Cotó.
- Una espàtula.
2. Prepara el teu espai de treball
El millor és treballar a cobert. I és que, el vent i el sol ressequen la fusta i la pintura. L’ideal és reservar una habitació en la qual es pugui mantenir la temperatura constant. Ah! I no oblidis protegir-te amb una màscara i guants.
3. Som-hi! Neteja bé el moble
Passa-li un drap humitejat només amb aigua i una mica de sabó neutre i deixa-ho assecar totalment.
4. Elimina les restes de pintura o vernís
Això sí que requereix més temps i paciència. Aplica decapant amb una brotxa i retireu-lo amb una espàtula. Repeteix l’operació fins a eliminar l’acabat i neteja el moble amb un drap i dissolvent. Al final, passa una escata fina.
Consell pràctic: Si les taques estan en les cantonades o motllures, repassa-les amb un raspall de dents molt dur mullat en dissolvent.
5. Com treure el corc
És senzill. Fes-te amb un producte anticorc, aplica-hi envolta el moble amb plàstic. És important cobrir completament els foradets de corc i seguir les instruccions del producte.
6. I si té cops o fisures?
Pots solucionar les esquerdes més lleugeres passant un drap mullat en aigua o llet calenta sobre la zona afectada. Deixa-ho actuar durant una hores amb el drap ben enganxat. Pots subjectar-lo amb una cinta. Veuràs com torna a la seva forma original.
Per a les fissures el millor és que les omplis amb massilla o cera natural. Necessitaràs una espàtula.
7. Gairebé has acabat … Vernissa
Un cop el moble està net, has eliminat el corc i arreglat els cops i fissures, pots envernissar el moble. Per a això, s’aplica una capa de vernís mate o setinat, deixa-la assecar almenys 24 hores, vidre el moble, neteja la pols i aplica una altra mà en el sentit de la veta. Després, amb un cotó, s’aplica una capa de cera incolora: li donarà un aspecte molt més natural.
Satisfet? Acabes de convertir un trasto vell en una taula preciosa i amb molt d’encant.
T’ha resultat útil? Tens algun altre “truc” per restaurar mobles? Comparteix-ho. Ens encantaria conèixer-lo.
Foto: BIT Comunicación