Lamentablement, com en qualsevol sector professional, en l’immobiliari també hi ha gent menyspreable que es vol aprofitar de la bondat i confiança d’altres persones. El problema és que l’envergadura d’una estafa immobiliària pot ser molt costosa i dolorosa si es tracta, per exemple, de la compravenda d’un habitatge.
Encara que davant una estafa immobiliària l’afectat sempre pot acudir a la justícia, l’ideal és evitar arribar a aquest extrem i estalviar temps, salut i diners. La millor eina és la prevenció, per això, des del blog de notícies immobiliàries d’Api.cat et donem alguns consells per evitar les principals estafes. Per a fer-ho comptem amb l’experiència d’Antoni Bergua, API i gerent de Bergua Gestió d’Immobles.

Consells per evitar estafes inmmobiliàries
Consells per evitar estafes en la compra d’habitatge nou
Segons Antoni Bergua, tant si compres habitatge nou ja construïda com un habitatge sobre plànol, cal prendre aquestes precaucions mínimes:
Verificar la titularitat del solar i/o de l’immoble
“Cal acudir al Registre de la propietat i demanar una Nota Simple Registral, en la qual s’identifica qui és el propietari del solar o de l’immoble, així com les possibles càrregues que aquest pugués tenir”.
Lliurament de quantitats a compte
“Per lliurar quantitats a compte, cal seguir la normativa en la qual s’estableix que, en vendes d’obra nova, les quantitats que es lliuren a compte van avalades a un compte especial, en la qual, en cas que hi hagi controvèrsia entre les parts, el consumidor pot reclamar la devolució dels diners i no dependrà del bon funcionament de l’empresa el fet de recuperar-los”.
Revisar tota la documentació
Bergua adverteix que, especialment en la compra d’habitatges sobre plànol, cal revisar molt bé tota la documentació relativa als plànols, la memòria de qualitats del projecte i l’entorn urbanístic:
“Moltes vegades s’indueix a l’engany al client presentant plans en 3D en els quals l’edifici no té res a davant, amb unes magnífiques vistes al mar, i en realitat ja se sap que allí hi ha projectada la construcció d’un altre edifici en els pròxims 2 anys. Per això és necessari conèixer el projecte urbanístic que s’ha presentat a l’ajuntament”
I afegeix: “Si el comprador no es veu amb la capacitat de fer aquest control documental, li convé acudir a l’assessorament d’un API i en defecte d’això, a un arquitecte que li verifiqui totes aquestes qüestions abans de l’entrega de qualsevol quantitat a compte.”
Consells per evitar estafes en la compra d’habitatge de segona mà
Inspeccionar l’habitatge diverses vegades
No són suficients dues visites al matí, cal inspeccionar l’habitatge diverses vegades i en diferents moments del dia (dia i tarda-nit) per apreciar bé tots els detalls de l’habitatge.
“Una vegada has decidit comprar aquest pis a Barcelona, per exemple, cal anar al Registre de la propietat i demanar una Nota Simple per verificar qui és el titular de l’habitatge i si aquest té càrrecs, embargaments o gravàmens que desconeixies. L’objectiu és evitar sorpreses al moment d’acudir al notari”.
Verificar si hi ha afectacions urbanístiques
“Cal acudir a l’Ajuntament corresponent i informar-se de si l’habitatge que vols comprar té algun tipus d’afectació urbanística”.
Per exemple, imaginem que vols comprar un pis en un carrer on l’Ajuntament té previst en el seu projecte urbanístic que tots els immobles situats allí s’enderrocaran en un determinat termini de temps. En cas de no saber-ho, podria ser la pitjor inversió de la teva vida.
Revisar el contracte d’arres
Cal revisar molt bé tant el contracte com la quantitat a lliurar, que sol ser un 10% del total del preu de compravenda.
Consells per evitar estafes en el lloguer d’habitatges
Tal com aconsella Antoni Bergua: “De nou, és important comprovar al Registre de la Propietat que qui et lloga el pis és el propietari de l’habitatge o una persona amb poder per fer-ho. També cal inspeccionar bé l’immoble, comprovar que tot funciona correctament i revisar bé el contracte”. Encara que per anar al segur, el més convenient és acudir a un API que et doni garanties que no hi ha clàusules abusives.
T’han servit d’ajuda aquests consells?
Foto: BIT Comunicació