Fa uns mesos un estudi realitzat als Estats Units va revelar que 1 de cada 4 americans es penedeix d’haver-se comprat la casa on viu. Els principals motius són que era un habitatge que realment no podia permetre’s, o que es va equivocar en criteris com la grandària o la ubicació. Tal com t’hem comentat moltes vegades al blog, una casa és probablement, la inversió més gran de la teva vida, pel que hauries d’estar 100% segur.
Avui a api.cat et donem alguns consells perquè no et penedeixis de comprar-te aquesta casa que tens vista a Terrassa.
A Espanya no hi ha un estudi equivalent però segur que tots tenim a algun conegut o familiar que si pogués tornar enrere, no s’hagués hipotecat tota la vida per comprar-se un pis a Cambrils, en ple boom immobiliari. I d’aquí el nostre primer consell:
1. No deixis que l’entorn t’inciti a comprar si no ho tens clar. Abans el discurs era que un habitatge sempre es revaloritzava, que era la millor inversió i que les hipoteques s’aconseguien fàcilment. Ara, que si no et dónes pressa a comprar, ja no trobaràs gangues. Realment vols comprar? Tens clar el que vols? Creus que et seguirà servint en uns anys si les teves circumstàncies canvien (fills, canvi d’ocupació, etc.)?
2. Posa la teva situació financera a revisió. Val que ara el preu de l’habitatge ha baixat considerablement i que és un bon moment per comprar, inclús pot ser que se t’hagi presentat una gran oportunitat per comprar-te un pis preciós a Tarragona, però això no significa que t’hagis de llançar al buit sense valorar les teves finances amb el cap fred. Recorda les conclusions de l’estudi realitzat als Estats Units, molts es van penedir de comprar una casa que estava per sobre de les seves possibilitats o els feia viure massa justos, innecessàriament.
3. Segur que no prefereixes llogar? Els joves ho tenen més clar que ningú, com arriscar-se a comprar si el mercat laboral no aporta cap mena de seguretat. Però si tu tens més estabilitat i capacitat de compra, també pots plantejar-te si et convé més llogar que comprar, no ho descartis d’entrada. I si no, recorda que comprar per llogar, és rendible.
4. Estableix les teves necessitats i no renunciïs a elles tan ràpidament. Molts dels penedits de l’estudi americà es lamentaven d’haver comprat una casa que no s’ajustava a les seves necessitats reals en grandària o ubicació. Per evitar aquest tipus d’errors emocionals a l’hora de comprar, fes-te una llista amb el que per a tu és imprescindible i no cedeixis fins que ho trobis.
Sovint, després d’haver visitat tants habitatges, el comprador comença a flaquejar amb els seus criteris inicials. Poden variar, però el que per a tu era fonamental hauria de seguir sent-ho fins al final.
5. Investiga, investiga, investiga i posa’t en mans d’un professional.
Investiga els preus de la zona que t’interessa, l’any de construcció, la qualitat de l’edificació, parla amb veïns de l’immoble si fa falta… Quantes persones han comprat un adossat i acaben farts d’escoltar fins a les converses dels seus veïns? I per descomptat, posa’t en mans d’un API que t’assessori a tot moment i es prengui la cerca de la teva casa ideal com un repte professional.
Foto: Pinterest