
Riscos de ser avalador
Ni una, ni dues, ni tres. Abans d’acceptar ser avalador hauries de pensar-t’ho quatre o cinc vegades. I és que, avalar la devolució d’un préstec que ja està garantit amb una hipoteca contracte de avalador d’una hipoteca és una de les operacions més desavantatjoses que existeixen. Potser per aquest motiu, la principal raó per la qual algú signatura com a avalador d’una altra persona és de caràcter personal. Pares que avalen als seus fills, germans que ho fan entre ells o amics que s’ajuden per fer realitat el somni d’adquirir una propietat. No obstant això, ¿coneix el avalador el veritable abast de la seva decisió? És realment conscient de les possibles conseqüències presents i futures que tindrà aquest acte de generositat? Pensa que les entitats financeres exigeixen la renúncia d’aquells beneficis que el contracte de fiança reserva a l’avalador, com són el d’excussió, abans d’actuar contra els béns de l’avalador cal fer-ho contra els del deutor principal, de divisió, si són diversos els avaladors, el deute s’ha de repartir entre tots ells, i d’ordre, que vol dir haver de reclamar en primer lloc al deutor i després al avalador, si aquell no paga.
Al blog de les notícies immobiliàries de Api.cat et mostrem tres dels riscos més significatius que té avalar a una altra persona. Així, si decideix signar, ho ha de fer amb coneixement de causa.
1. L’avalista respon amb tots els seus béns, presents i futurs
La majoria d’aquells que signen com a avalador no signen pensant a llarg termini, la qual cosa és un greu error. Si ets propietari d’un pis a Barcelona i seràs avalador del teu germà que vol comprar-se un pis, recorda que no només li estàs avalant amb el teu pis actual, també ho estàs fent amb totes aquelles propietats que adquireixis mentre estigui vigent el préstec hipotecari sol·licitat per finançar el pis del teu germà.
I, a més pots veure limitades les possibilitats de gestionar una hipoteca o qualsevol altre préstec per a tu, ja que la teva pròpia solvència queda compromesa amb l’aval.
Així, si el banc hagués de executar l’aval, podria anar a per qualsevol de les teves propietats, tant les que tenies en el moment de la signatura, com les adquirides després o contra qualsevol font d’ingressos que posseeixis. Si l’entitat bancària va a per la propietat que tenies en aquell moment, a per una altra o a per totes, dependrà del jutge.
2. Si l’hipotecat es mor, segueix sent avalador
I si l’hipotecat mor sense haver acabat de pagar el préstec hipotecari? A qui passa el deute pendent, als hereus o l’avalista? Si els hereus accepten l’herència, l’avalador continua exercint les mateixes funcions fins que finalitzi la hipoteca. No obstant això, si els hereus accepten l’herència a benefici d’inventari, és a dir, que només es comprometen a pagar la hipoteca amb els béns que integren la pròpia herència, però no amb els seus propis i es produeix un impagament o deute no coberta, és el avalador el qual estarà obligat a cobrir-la, amb tots els seus béns presents i futurs (nòmina, pensió, accions, cotxes, immobles …).
3. Si l’avalador mor, els seus hereus reben aquesta responsabilitat
Una altra de les conseqüències de signar com a avalador que normalment no es té en compte és la que afecta els hereus de l’avalador. I és que, si l’avalador morís, serien els seus hereus els que rebrien la responsabilitat de fer front a la hipoteca amb els béns heretats i els seus propis, presents i futurs. A no ser que acceptessin l’herència només a benefici d’inventari.
Aquests són tres dels efectes que té estampar la teva signatura en un contracte de avalador. Com veieu, cal pensar-s’ho molt bé, atès que l’abast de la responsabilitat de l’avalador és enorme, afectant no només a la seva vida futura, sinó també a la de terceres persones, com són els hereus de l’avalador.
Acceptaries ser avalador si t’ho demanés un amic o un familiar? Dóna’ns la teva opinió. Ens encantaria conèixer-la.
Foto: BIT Comunicación