Un informe del banc UBS afirma que el canvi climàtic fa que la classe mitja gasti més en habitatge i menys en oci. Concretament, l’estudi revela que aquelles que viuen en ciutats amb grans riscos enfront del canvi climàtic, van gastar entre un 0,6% i un 0,8% més en habitatge que la mitjana mundial. T’ho expliquem amb detall a Api.cat!

El canvi climàtic obliga a gastar més en habitatge
En els primers sis mesos de 2015 les catàstrofes naturals van causar 16.200 morts i pèrdues econòmiques valorades en 32 mil milions de dòlars. Si bé les conseqüències del canvi climàtic global són de gran abast i importants per a tothom, el banc UBS, responsable de l’informe, assegura que poques anàlisis s’han centrat específicament en la classe mitjana del món, estimada en 1 bilió de persones. Però, per què centrar-se a la classe mitjana? L’entitat financera creu que el destí de la classe mitja global és fonamental per a l’estabilitat social i el creixement econòmic del món sencer.
Partint d’aquesta base, es va examinar el consum de la classe mitja en 215 ciutats del món i es va comparar amb els seus nivells de risc davant el canvi climàtic. Tenint en compte que gairebé la meitat de la població mundial viu en ciutats i que la tendència és que segueixi augmentant, el fet que la classe mitja gasti més per causa del canvi climàtic és un factor de tensió econòmic mundial a tenir en compte. Creus que Barcelona és una ciutat amb alt risc?
L’anàlisi revela que els patrons de despesa de la classe mitja són notablement diferents de les ciutats que estan més exposades al risc de canvi climàtic i esmenta ciutats globals clau com: Los Angeles, Taipei, Tòquio, Mumbai, Xangai i Nova Orleans.
En concret, la classe mitja a les ciutats d’alt risc davant el canvi climàtic gasta d’un 0,6 a un 0,8% més del seu pressupost domèstic en habitatge, en comparació de la mitjana nacional als seus respectius països.
Segons dades del 2014, les llars de classe mitja a les ciutats dels Estats Units amb major risc del canvi climàtic van passar de gastar 800 dòlars a 1.600 per any en l’habitatge en comparació d’una ciutat de menor risc. Aquest increment de la despesa en habitatge ho fan a costa de reduir el seu pressupost en béns de consum, oci i entreteniment.
El fet és que les famílies de classe mitja estan modificant els seus estils de vida per adaptar-se al canvi climàtic i això té un cost. Per exemple, gasten més en climatització, en el manteniment de la llar i en les reparacions que s’han de fer després de fenòmens climàtics com a inundacions, ones de calor o fortes ratxes de vent. Com a dada interessant, durant l’ona de calor que va sofrir Europa a l’agost de 2003, es van registrar 70.000 morts més de la mitjana habitual, sobretot en àrees urbanes.
D’altra banda, l’informe apunta que la riquesa de la classe mitjana en zones d’alt risc climàtic disminueix perquè els seus habitatges són cada vegada menys atractius per anar a viure. Cosa que té sentit, ja que en definitiva, qui vol mudar-se a una ciutat on se sap que la calor és cada vegada més insuportable i sofreix fortes sequeres, o on hi ha hagut greus inundacions en els últims anys?
L’estudi sentencia: “La classe mitjana s’està adaptant al canvi climàtic, però queda per veure si l’adaptació humana, les inversions en infraestructures i l’enginy pot ajudar a protegir el seu nivell de riquesa i social de cara al futur.”
Foto: BIT Comunicació
Font: UBS