Encara que viure de lloguer és una opció cada vegada més contemplada pels espanyols, 21,2% segons dades del 2014 de l’agència Eurostat, no està exempta de tenir els seus pros i contres. Viure de lloguer és més flexible que la compra i òptim per a persones amb mobilitat professional o que no volen comprometre’s amb una hipoteca. No obstant això, buscar el teu pis de lloguer ideal a Barcelona, per exemple, pot ser quelcom més difícil del que penses. Imagina’t que una vegada l’has trobat, apareixen “problemes” que t’amarguen la troballa… Avui a Api.cat t’expliquem quins són els 5 principals maldecaps dels inquilins.
Tenir veïns molests
Imagina’t que has trobat un pis que t’encanta, ben situat, a bon preu, amb tots els serveis que necessites al costat… Quina sort! Fas la mudança i arriba la primera nit… Sense dormir, perquè els teus veïns han estat fent soroll fins a les tantes. Penses que haurà estat puntual, però es repeteix nit rere nit. Finalment parles amb ells i et prometen que tindran més cura, però res… t’ho diuen per quedar bé i després, segueixen al seu rotllo.
En definitiva, trobar-se veïns molests, sorollosos o incívics pot arribar a provocar que te’n vagis del teu pis de lloguer, o que comencis una lluita per la convivència a través de la comunitat que et desgastarà més que una altra cosa. El nostre consell: abans de llogar, pregunta com són els veïns i la convivència a l’escala.
Sofrir problemes amb la instal·lació elèctrica o amb les canonades
Especialment en aquells habitatges vells en les quals la propietat no ha invertit mai en millores ni petites reformes, pot succeir que una vegada t’has instal·lat, comencis a tenir problemes de lampisteria o electricitat. Coses que, òbviament, eren indetectables quan vas visitar el pis: que saltin els ploms cada vegada que endolles dos electrodomèstics junts, aixetes que no van bé, poca pressió d’aigua, canonades velles amb calç o embussades, etc. Segons la LAU, el propietari té l’obligació de mantenir l’habitatge en condicions d’habitabilitat així que, si et trobes amb aquests problemes, contacta amb el propietari per gestionar les corresponents reparacions.
Ser víctima d’una plaga d’insectes
No és el més comú, però amb l’arribada de la calor pot passar que et trobis a nous inquilins a casa: formigues, paneroles, xinxes… I no és una qüestió del grau de neteja del teu pis, sinó que els insectes poden accedir per múltiples vies, per exemple les canonades, i una vegada instal·lats començar a reproduir-se fins a generar-te una petita plaga. Pot ser fins i tot una cosa que estigui afectant tota la ciutat o a determinats barris.
Si realment es converteix en una plaga que no s’elimina amb productes domèstics, contacta amb el propietari de l’habitatge perquè, com en el cas anterior, té l’obligació de mantenir l’habitatge en condicions d’habitabilitat i tractant-se d’una plaga…
Que no et retornin la fiança en un termini de temps raonable
Lamentablement, es donen casos en els quals el propietari es demora excessivament a retornar la fiança a un inquilí que ha complert amb la seva obligació de cuidar i lliurar l’habitatge en les mateixes condicions en les quals va entrar. Encara que la LAU no estableix un límit de temps, sí que diu que a partir d’un mes de retard, l’inquilí podria reclamar interessos. Però això suposaria iniciar un litigi que fa molta mandra… L’òptim és que tant arrendador com a arrendatari compleixin amb els seus drets i obligacions.
Foto: BIT Comunicació