A Espanya hi ha 3,4 milions d’habitatges buits i els desnonaments van ascendir a 67.189 en 2013 (una mitjana de 184 diaris) segons estadístiques del Consell General del Poder Judicial. Si a més li sumem les dificultats d’accés a l’habitatge dels joves, singles o famílies monoparentals, benvingudes siguin les iniciatives d’habitatge alternatiu com la masoveria urbana!
Què és la masoveria?
La masoveria és un antic sistema d’habitatge segons el qual, el propietari d’una finca atorgava el dret a viure a la seva propietat a una persona o família a canvi de treballar les terres i cedir-li un percentatge de la collita i/o del bestiar. De vegades, propietari i masover vivien en la mateixa finca però en cases separades, d’altres, el masover vivia en exclusiva amb la seva família a la finca per garantir el seu manteniment, a més de treballar les seves terres. A Catalunya es va practicar molt entre els s. X- XV.
La nova masoveria urbana
Davant l’esclat de la bombolla immobiliària i l’impacte de les seves conseqüències econòmiques, molts col·lectius socials han estat buscant formes alternatives, més solidàries i sostenibles de garantir el seu dret a l’habitatge. Aquí és on ressorgeix la masoveria però en aquest cas, urbana.
La idea és que el propietari d’un edifici o habitatge desocupat cedeixi el dret a viure en la seva propietat a una persona o grup de persones que a canvi de no pagar lloguer, es comprometen a reformar i/o mantenir l’habitatge en bones condicions.
En realitat, és un sistema que beneficia a ambdues parts: d’una banda, permet que persones sense recursos trobin alternatives a l’habitatge més enllà de l’habitatge protegit, que a més escasseja; per l’altre, li brinda l’oportunitat al propietari de garantir que la seva propietat rep un manteniment alhora que contribueix a una fi social.
A Barcelona existeixen diversos casos de masoveria Urbana com el projecte MULA de Can Baró, al barri d’Horta-Guinardó, on un grup de joves vol rehabilitar un xalet modernista de 1924.
A les comarques de Girona, la Fundació Servei Gironí de Pedagogia Social (Sergi) promou contractes de masoveria perquè persones amb pocs recursos puguin accedir a un habitatge digne.
A Sant Cugat, l’ajuntament, dóna suport a aquesta forma alternativa d’accés a l’habitatge oferint assessorament i informació als interessats que busquen seguretat jurídica, a través de l’Oficina d’Habitatge.
Lamentablement, segons els col·lectius socials, existeix molta més demanda que no pas oferta de masoveria urbana a causa de les reticències de molts propietaris que ho confonen amb el moviment okupa, quan no hi té res a veure, ja que hi ha un contracte pel mig.
Existeix legislació per regular la masoveria urbana?
Sí, a Catalunya la masoveria està contemplada a la llei 18/2007, del 28 de desembre, del dret a l’habitatge i això hauria d’oferir la tranquil·litat i garanties suficients a aquells propietaris que s’ho estiguin pensant.
En concret, l’art.42.3 diu que des de les institucions públiques s’han de recolzar fórmules com la masoveria urbana per evitar que hi hagi habitatges desocupats a causa d’un mal estat. L’art.74, considera la masoveria urbana un règim d’habitatge destinat a finalitats socials.
Què et sembla la idea de la masoveria urbana? Ets propietari i tens un habitatge en mal estat? T’animes a cedir-lo en règim de masoveria?
Fotos: goteo.org